România, obligată la recunoaşterea căsătoriilor gay. Ce sancţiuni riscă ţara noastră dacă nu-şi schimbă legislaţia

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat o decizie în favoarea familiilor gay. Instanța europeană a hotărât ca toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex.

19 ian. 2023, 19:52
România, obligată la recunoaşterea căsătoriilor gay. Ce sancţiuni riscă ţara noastră dacă nu-şi schimbă legislaţia
România, obligată la recunoaşterea căsătoriilor gay. Ce sancţiuni riscă ţara noastră dacă nu-şi schimbă legislaţia

România, obligată la recunoaşterea căsătoriilor gay. Totodată, statele semnatare au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT. Decizia vine după ce două tinere au intentat proces împotriva Rusiei, iar Moscova a răspuns că refuză să protejeze și să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

„Prin hotărârea pronunțată (…), judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex. Hotărârea istorică (…) reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate””, a transmis fundația ACCEPT pe Facebook.

Citeşte şi: Elena Udrea are tot mai mici șanse să iasă din închisoare. Judecătorii i-au respins cererile de sesizare a CJUE, CEDO și CCR

Pe de altă parte, zeci de cupluri de același sex se luptă cu prejudecățile, dar mai ales cu statul român, iar un număr de 24 de familii au reclamat România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că nu le-au fost recunoscute și protejate drepturile familiale. Țara noastră riscă sancțiuni dure dacă este găsită vinovată de violarea Convențiilor Europene, mai ales că CEDO solicită statelor membre să recunoască oficial și familiile formate din persoane de același sex, însă România nu s-a conformat.

Citeşte şi: Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul împotriva României. Ce a cerut fostul premier în instanța de la Strasbourg

Curtea Europeană de Justiție și CEDO au stabilit că toate statele membre să adopte legi care să asigure protecția civilă și recunoașterea tuturor familiilor. Pe lista țărilor care nu au recunoscut încă parteneriatul cuplurilor de același sex se găsesc România, Polonia, Lituania, Slovacia și Bulgaria.