România pentru prima dată în scenariul verde de la începutul pandemiei. Medicul Virgil Musta: „Războiul încă nu a fost câștigat”

România a marcat un prag important în lupta cu COVID-19, țara se află pentru prima dată în scenariul verde de la începutul pandemiei, iar numărul pacienților infectați din spitale a scăzut.

11 mai 2021, 16:43
România pentru prima dată în scenariul verde de la începutul pandemiei. Medicul Virgil Musta: „Războiul încă nu a fost câștigat”

România a făcut azi, un pas crucial în lupta împotriva COVID-19, toate județele din țară se află pentru prima dată, de la începutul pandemiei, în scenariul verde. Medicul Virgil Musta a declarat că locurile din spitale, dedicate pacienților de COVID-19, a scăzut semnificativ, și că se fac planuri pentru deschiderea celorlalte secții din spitale.

„S-a scăpat de presiunea din spitale, ceea ce înseamnă că sunt reale datele legate de rata de infectare. De exemplu, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara toate secțiile au locuri libere și începem să concepem deschiderea spitalului pentru celelalte specializări. În primul rând, clinica de Pneumoftiziologie va reintra în rolul ei normal. Clinica de boli infecțioase va rămâne cu o secție COVID-19 și celelalte secții vor fi deschise pentru pacienții non-COVID-19”, a declarat Virgil Musta, potrivit Antena 3.

România e în scenariul verde, însă „riscul există”

Medicul Virgil Musta este de părere că situația actuală este una neașteptat de bună, și că acest fapt se datorează eforturilor din partea cetățenilor care s-au vaccinat și s-au conformat restricților, iar aceste demersuri trebuie să continue, pentru că riscul de infectare este încă prezent.

„Eu sper să nu mai urmeze vreun val, dar aici mi-e foarte greu să spun și cred că tot de noi depinde. Pentru că, deși suntem într-o situație bună, chiar mai bună decât mă așteptam, pentru că această scădere a avut loc rapid, totuși riscul există.

Războiul nu a fost câștigat! Trebuie în continuare să milităm pentru vaccinare, într-un număr cât mai mare și cât mai rapid, ca să nu apară cumva tulpini noi care să facă vaccinarea ineficientă. Până când vom stabiliza situația pandemică ar trebui în anumite situații, respectate anumite reguli de constrângere și bineînțeles, purtarea măștii, distanțarea fizică și principalele elemente care împiedică răspândirea”, a mai adăugat medicul Virigil Musta.