România poate deveni paradisul nomazilor digitali. Proiectul de lege care poate face ca ţara noastră să devină cea mai atractivă din regiune

România tinde să adere în scurt timp la lista țărilor care oferă așa-numitele vize digitale nomade lucrătorilor din alte state. Cerința sa de venit minim, de puțin peste 1.100 de euro pe lună, va face ţara noastră cea mai accesibilă din acest punct de vedere, din Europa Centrală și de Est, după cum estimează analiştii.

17 mai 2021, 13:55
România poate deveni paradisul nomazilor digitali. Proiectul de lege care poate face ca ţara noastră să devină cea mai atractivă din regiune

„Un proiect de lege iniţiat în parlamentul de la Bucureşti caută să poziționeze România drept una dintre cele mai atractive locații din Europa Centrală și de Est, în privinţa atragerii unui număr cât mai mare de nomazi digitali din întreaga lume”, se arată într-un material publicat de emerging-europe.com.

„Considerată de mult timp ca unul dintre cele mai bune locuri pentru munca la distanță din regiune, datorită costului de viață relativ scăzut și internetului rapid, care ajunge chiar și în cele mai îndepărtate zone rurale ale țării, România vrea acum să devină o destinație de vârf pentru nomazi digitali. „Vrem ca cetățeni din străinătate să trăiască aici și să se bucure de frumoasa noastră țară, unde inovația se intersectează cu tradițiile și natura”, spune Diana Buzoianu, deputatul român de la USR-Plus, inițiatorul programului de vize digitale nomade. „Cred că programul ne va ajuta să construim marca noastră de țară, devenind un lider în acest domeniu”, a mai spus ea, pentru publicaţia citată.

Pandemia de Covid-19 a determinat o schimbare de paradigmă în modul în care oamenii lucrează pe tot globul, locația fizică nefiind niciodată mai puțin importantă decât acum. De asemenea, le-a oferit țărilor în curs de dezvoltare o nouă oportunitate de a atrage bani în economiile lor.

În prezent, în Europa Centrală și de Est, Croația, Estonia și Georgia oferă deja vize digitale nomade, care permit lucrătorilor din alte state să locuiască în țările respective timp de până la 12 luni, de obicei cu condiția să nu ofere servicii firmelor din țara lor gazdă. De asemenea, acordarea acestui tip de viză vine cu o cerinţă importantă, de venit minim pe care „nomadul digital” ar trebui să-l încaseze în ţara respectivă şi care reprezintă de fapt marea barieră, multe ţări având acest prag destul de ridicat.

Citeşte şi Atenţie, români! Cum se vor folosi certificatele digitale verzi pentru a circula în UE. De unde pot fi descărcate

În prezent, cel mai mic venit minim lunar permis este în Georgia, care a început să ofere acest tip de viză vara trecută, dar cere ca nomazii săi digitali să câștige cel puțin 2.000 de dolari pe lună (aproximativ 1.650 euro). Estonia, care a devenit prima țară din regiune care a oferit o viză de nomadă digitală, cu doar câteva luni înaintea Georgiei, are o cerință de venit minim mult mai mare, de 3.504 euro. De asemenea, Croația, care a lansat în ianuarie viza nomadă digitală, le solicită nomazilor digitali un venit minim de 16.900 de kuna pe lună (aproximativ 2.240 de euro). „Prin stabilirea cerinței sale de venit minim la doar 1.100 de euro, România pare să fi făcut o mișcare inteligentă: nu toți nomazii digitali sunt lucrători IT bine plătiți, dar toți au destul cât să cheltuieîn interiorul granițelor ţării care îi găzduieşte”, se mai arată în materialul de pe emerging-europe.com.

Nomazii digitali care vor să lucreze în România vor trebui să îndeplinească o serie de condiții, precum un contract de muncă cu un angajator din afara țării noastre și că își pot desfășura activitatea cu ajutorul tehnologiei telecomunicațiilor, arată proiectul de lege al deputatului USR PLUS, Diana Buzoianu. Nomazii digitali vor fi definiți ca fiind acei străini care sunt angajați cu un contract de muncă la o companie înregistrată într-un stat în afara României sau străinii care desfășoară activități economice printr-o companie înregistrată de aceștia în afara României și pot desfășura aceste activități de la distanță prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor. Străinii trebui să demonstreze faptul că se încadrează într-una dintre cele 2 categorii menționate în definiția reglementată prin lege, dar și faptul că au avut un venit lunar peste venitul mediu din România în ultimele 6 luni înainte de depunerea dosarului, precum și pe toată perioada valabilității vizei.

În 2018 numărul nomazilor digitali din întreaga lume este estimat a fi aproximativ de 4,8 milioane de persoane, în același timp un număr de 17 milioane aspirând să capete acest status în viitor.

Citeşte şi SONDAJ. Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare