România, printre singurele ţări din Europa care îşi închid şcolile. Restul statelor au pus învăţământul înaintea pandemiei

La doar cinci săptămâni de la începerea anului şcolar, Bucureştiul se pregăteşte să îşi închidă şcolile, la fel ca la mijlocul lui martie, numai că de data aceasta perioada este limitată la două săptămâni. Apoi, în funcţie de evoluţia pandemiei, se va lua decizia de a continua cursurile online, de acasă, sau cea a reîntoarcerii elevilor în clase.

RomaniaTV.net
19 oct. 2020, 08:41
România, printre singurele ţări din Europa care îşi închid şcolile. Restul statelor au pus învăţământul înaintea pandemiei

Spre deosebire de momentul din primăvară, reacţia guvernelor faţă de închiderea şcolilor a fost până acum mult mai prudentă la nivel european. Deşi incidenţa cazurilor de Covid-19 este mai mare decât în primăvară, multe ţări au luat alte măsuri restrictive, ezitând să ordone revenirea la cursurile online.

S-a aplicat măsura extremă numai acolo nu situaţia chiar o impunea, cum este cazul Cehiei, ţara cu cea mai mare rată a infecţiilor cu coronavirus din ultimele 14 zile, respectiv 5,21 cazuri la 1.000 de locuitori. Miercurea trecută, guvernul de la Praga a luat decizia drastică de închidere a şcolilor de pe tot cuprinsul ţării. „Îmi cer scuze directorilor de școală. Îmi cer scuze părinților pentru incertitudinea permanentă. Dar este necesar să o facem și să o facem repede„, declara ministrul ceh al Educaţiei, Robert Plaga. Roma Prymula, ministrul Sănătăţii, a adăugat că numărul profesorilor și al angajaților din educație infectaţi cu Covid-19 a crescut din septembrie, ajungând la 4.500, număr mai mare decât cel al personalului medical care a contactat virusul.

Citeşte şi Noul inspector şcolar general din Bucureşti, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre scenariul roşu. „Inclusiv la grădiniţă va fi activitate online”

Irlanda de Nord s-a concentrat, de asemenea, pe educație, introducând cele mai stricte restricții COVID-19 în Marea Britanie, şi anunţând închiderea școlilor timp de două săptămâni.

În capitalele Rusiei şi Poloniei cursurile se ţin doar online

Noi restrictii au intrat în vigoare de luni la Varşovia şi în alte mari oraşe din Polonia, considerate ca „zone roşii”: colegiile şi liceele şi-au închis şi ele porţile şi vor practica învăţământul de la distanţă. Situaţia este similară la Moscova şi în alte oraşe mari din Rusia, intrate în scenariul roşu şi unde cursurile se ţin exclusiv online.

În schimb, ţări precum Olanda, unde rata de incidenţă a infecţiilor este îngrijorătoare, nu dau niciun semn că ar intenţiona trecerea în online. Spania, unde în primele săptămâni nu mai puţinj de 3.000 de clase au trecut în online din cauza infecţiilor cu Covid, este şi ea pentru mersul la şcoală şi doar regiunea Granada a decis ca universităţile să treacă sută la sută în online.  

În Croaţia şcolile au avut de ales dacă vor ţine cursuri online sau fizic, cu elevii în clase, în 90% din cazuri optându-se pentru a doua variantă, clasică. 

Nordicii rămân fideli mersului la şcoală

Ţări precum Germania, Marea Britanie și Franța nu au închis până acum școlile, deşi există presiuni în acest sens. De altfel, în Germania, politicienii discută dacă să prelungească vacanța de Crăciun și Anul Nou pentru a reduce infectările în rândul copiilor, deși criticii spun că nu există dovezi că școlile au fost focare de infecție.

În aprilie, Danemarca a devenit una dintre primele țări occidentale care au redeschis școlile, cu predare desfășurată în „micro-grupuri” de cel mult 12 elevi, dar fără purtarea obligatorie a măștii. De asemenea, în Finlanda, cursurile se desfăşoară normal, fără mască, dar se trece automat în online când este detectat un focar de coronavirus.