La instalare, guvernul Bolojan a promis că va avea în vedere, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, inclusiv problema salariilor astronomice care se plătesc în multe instituții și companii de stat. Pe lista acestora poate fi inclus, fără echivoc, operatorul regional al serviciilor de apă si de canalizare din judetul Iași, ApaVital, la care acționar majoritar este Consiliul Județean.
”Performanţa noastră se bazează pe organizare, pe dedicaţie şi pe talent. Angajamentul nostru pentru dezvoltare se traduce în servicii mai bune în alimentarea cu apă potabilă, canalizare şi epurare”, scrie pe site-ul ApaVital, la secțiunea ”Despre noi”.
Salariile de la ApaVital demonstrează că organizarea, dedicația și talentul sunt plătite, cel puțin la nivel de management, cu sume mai mult decât generoase.
Conducerea operatorului de apă-canalizare din județul Iași are printre cele mai mari salarii din România, notează bzi.
La șefia ApaVital se află Mihail Doruș (director general), Ion Mihăilescu (director operațional), Gabriela Masalagiu (director economic), Andi Dumitraș (director tehnic) și Romeo Casian (director economic), care, potrivit sursei citate, au un salarii lunare de circa 50.000 de lei, sumă ce ar urma să crească în anii următori, conform bugetului propus.
Membrii CA al ApaVital, sunt plătiți, de asemenea, cu sume frumoase. Astfel, pentru participarea la o ședință de câteva ore pe lună, aceștia primesc 14.500 de lei net, susține aceeași sursă.
Sursa citată oferă detalii despre membrii CA, din care reiese că majoritatea acestora au și alte surse de venit.
Cătălin Gîrjan, soțul fostei subprefect din Iași, Adina Gîrjan, a fost propus în CA al ApaVital pe filiera de la Consiliul Județean. Gîrjan a înființat firma Edil Industry SRL, care administrează stația de sortare a deșeurilor de la Țuțora, de unde încasează milioane de euro. Firma este acum trecută pe numele lui Vasile Gîrjan – tatăl lui Cătălin. La finalul lui 2023, a fost prezentată componența Consiliului de Administrație, din care face parte și Cătălin Gîrjan. Conform CV-ului, acesta nu are experiență în domeniul gestionării rețelelor de apă și canalizare, însă a fost selectat în CA. Pentru votul său lunar, Cătălin Gîrjan încasează de la ApaVital 14.500 de lei.
Ionel Damian este director executiv inspecție fiscală în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, de unde încasează un salariu de peste 11.000 de lei lunar. Totodată, Ionel Damian este și președintele CA al ApaVital, de unde încasează peste 15.000 de lei lunar. Acesta mai face parte și din alte două consilii de administrație, este președintele CA la Aeroportul Iași și la Antibiotice, de unde încasează aproape 10.000 de lei.
Elena Arvinte lucrează în administrația publică de peste 30 de ani, mai exact, la Consiliul Județean Iași. A început ca șef Serviciu Buget, după care, din 2013, a devenit directorul executiv al Direcției Economice, de unde primește un salariu de 15.000 de lei lunar. În 2023, a fost aleasă și membru în CA al ApaVital, de unde primește, lunar, 14.500 de lei.
Sebastian Costea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, în perioada 2018-2019. A activat, în calitate de consilier, și în cancelaria prim-ministrului, în perioada 2016-2017. Din 2021, este manager executiv proiecte strategice și investiții în cadrul Antibiotice SA, de unde primește peste 25.000 de lei lunar. De la ApaVital ia 14.500 de lei, ca membru în CA.
Rodica Călugăreanu este de profesie economist și a lucrat în mare parte ca auditor financiar în privat, dar și pentru societăți precum CET Iași, DGASPC Iași, Iasitex, Terom, Antibiotice SA, RATC Iași. Rodica Călugăreanu încasează peste 3.000 de lei pensie, la care își mai adaugă veniturile de 14.500 de lei pe lună.
Carmen Teodosiu este de profesie inginer chimist, a lucrat pentru mulți ani ca profesor la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. De-a lungul timpului, a avut mai multe contribuții în ceea ce privește ingineria chimică și a mediului. Într-adevăr, Carmen Teodosiu a fost implicată în diverse proiecte și studii. Și ea încasează de la ApaVital 14.500 de lei.
Deocamdată, măsurile de reformă ale guvernului Bolojan nu au afectat salariile din instituții și companii ale statului. Sau, cel puțin, primul pachet de măsuri nu a vizat și această problemă.