România rămâne fără specialişti, Klaus Iohannis a semnat decrete pe bandă rulantă

Alt val de plecări din magistratură, de teamă să nu piardă pensiile speciale. În ultimii doi ani a crescut numărul magistraților care au ieșit din sistem prin decizie de pensionare.

08 aug. 2023, 17:17
România rămâne fără specialişti, Klaus Iohannis a semnat decrete pe bandă rulantă

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 8 august 2023, următoarele decrete:

  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Botnaru Irina-Hermina la Curtea de Apel Ploiești – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Maroneac Roxana-Mihaela în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Nicolescu Luminiţa, procuror şef al Biroului de recursuri civile în interesul legii din cadrul Serviciului judiciar civil al Secţiei judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare, potrivit anunțului Administrației Prezidențiale.

VAL de pensionări ale magistraților în ultimii ani

În ultimii doi ani a crescut numărul magistraților care au ieșit din sistem prin decizie de pensionare. Iar magistrații pensionari reprezintă mai mult de jumătate din numărul pensionarilor de lux din România

Pensiile magistraților, denumite „de lux” în spațiul public din cauza diferențelor uriașe față de pensiile medii din România, nu respectă principiul contributivității. Astfel că în cazul pensiilor de zeci de mii de lei, cel mult un sfert din acestea este plătit pe bază de contributivitate, restul fiind suportat de bugetul de la stat. În prezent, cea mai mare pensie specială din România aparține unui fost magistrat și este de peste 4.300 de euro pe lună. Din aceștia, aproape 4.000 de euro sunt plătiți din bugetul public și nu prin contributivitate.

Marcel Ciolacu, primele măsuri pentru când devine premier: „Cei cu pensii speciale au interzis în Guvern”
Pensiile acestora constituie de mai mulți ani tema principală a celor de pe scena politică, pentru reforma sistemului de pensii din România.

Pensiile de lux reprezintă și una din temele fierbinți ale acestor zile, reforma pensiilor speciale cerută prin PNRR pentru banii europeni fiind respinsă de Curtea Constituțională.

În această săptămână urmează să aibă loc o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru tranșarea legii pensiilor speciale, potrivit anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu și de șefii celor două Camere.

Magistrații au reiterat de mai multe ori că nu sunt de acord cu tăierea pensiilor speciale, invocând ca argument suprem „independența justiției”.

CÂȚI PENSIONARI SPECIALI ARE ROMÂNIA

În prezent, în România sunt peste 10.300 de pensionari de lux. Dintre aceștia, jumătate sunt pensionarii din magistratură, potrivit datelor de la sfârșitul lunii iulie ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2023, de 10.310 (plus 29 comparativ cu luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.309 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, relatează agerpres.ro.

Magistraţii au cele mai mari pesnii din Românai

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.647 de pensionari, pensia medie fiind de 5.144 de lei, din care 2.464 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Foștii diplomați. Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna iulie un număr de 728 persoane. Pensia medie era de 5.814 de lei, din care 2.546 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

Foștii parlamentari. În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 716 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.050 de lei (2.477 de lei de la bugetul de stat).

Foștii angajați din aviație. Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.362 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.506 de lei, din care 7.511 lei suportaţi din bugetul de stat.

Cei 6 „fantastici” de la BNR. Au pensii speciale de 8.000 – 20.000 de lei, plus salariu
Foștii salariați la Curtea de Conturi. Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 548 de persoane, media fiind de 8.501 de lei, din care 2.806 de lei cota suportată din bugetul de stat.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a crecut în ultima lună, ajungând la peste 1 milion, dintre care puțin peste 100 de mii sunt din agricultură.

Astfel, numărul pensionarilor cu indemnizație socială în România a fost, în iulie 2023, de 1.143.204 persoane, cu 1.656 mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit agerpres.ro.

Dintre aceştia, 1.034.019 erau pensionari din sistemul public, iar 109.185 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 429 de lei.

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.