România riscă o procedură de infringement din cauza modificărilor aduse Legii energiei în Parlament

Comisia Europeană ar putea declanșa o procedură de infringement împotriva României, întrucât modificările aduse Legii energiei în Parlament sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.
Iulian Tudor
16 oct. 2016, 07:35
România riscă o procedură de infringement din cauza modificărilor aduse Legii energiei în Parlament

„Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere în privința acestor modificări ale legislației. Există și o scrisoare din partea Comisiei Europene, care arată că prevederile sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, așa că riscăm declanșarea unei proceduri de infringement. Nu vrem să ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului”, a spus Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, 10 octombrie, reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012, potrivit unui comunicat de presă al Camerei.

Legislativul aprobase, în iunie, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice și gazelor naturale), printre care și faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-și forma propriul mix de electricitate. Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere în care afirmă că nu susține adoptarea acestei legi, iar președintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament pe 20 iulie, după ce a cerut și punctul de vedere al Consiliului Concurenței.

Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenționarea energiei scumpe, dar și de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană. Mai exact, modificările ar avantaja producătorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe bază de cărbune, respectiv complexurile energetice Oltenia și Hunedoara.

Întoarsă în Parlament, legea a trecut în aceeași formă de Senat, în luna septembrie, iar, în camera decizională, deputații din Comisia de industrii au operat o singură modificare, însă nu la articolul care ridică probleme de concurență.

„În urma examinării cererii de reexaminare formulată de Președintele României și a legii, a punctului de vedere primit de la Consiliul Concurenței, precum și a opiniilor exprimate de membrii comisiei, s-a constatat că nu se introduc distorsiuni pe piața concurențială, achiziția de energie electrică desfășurându-se transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu pe piața concurențială, pe platformele administrate de Societatea Comercială „Operatorul Pieței de Energie Electrică” — S.A. Referitor la observațiile cu privire la rezerva de combustibil [modificarea art. 27 lit. f)], s-a hotărât introducerea mențiunii de „asigurare a siguranței Sistemului Energetic Național”, se arată în raportul Comisiei de industrii și servicii din data de 4 octombrie.

La începutul lunii iulie, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, declara că modificările aduse legii energiei nu conferă un avantaj producătorilor mai scumpi, pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuși aceștia până acum.

Modificările la Legea energiei au fost inițiate de un grup de parlamentari din Gorj și Dolj.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Călin Georgescu iese la rampă. Fostul candidat trage un puternic semnal de alarmă. Ce se întâmplă în România: Pe datorie!
Playtech.ro
Alocația pentru susținerea familiei. Cine o poate primi, condiții și valoarea actuală
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
wowbiz.ro
BREAKING! A murit cea mai iubită actriță din „Liceenii”
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Avertisment pentru românii care pleacă în vacanță în Europa. Amenzi de 25.000 de euro
Ego.ro
Ce face Nicușor Dan, în fiecare dimineață, când nu este în campanie electorală
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Ei sunt elevii care nu vor avea vacanță de Rusalii 2025
Cancan.ro
Eugen Cristea, PRIMELE declarații după moartea Cristinei Deleanu: 'Sâmbătă noaptea a făcut o criză îngrozitoare și...' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României chiar în această dimineață. Vestea morții sale a întristat toată țara: ,,Sunt în stare de șoc!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Reactia lui Piedone dupa ce a vazut cu ochii lui cum se fabrica parizerul: „Ba, tata, dar e…”
MediaFlux
Sondaj de ultimă oră la prezidențiale! Pe cine vor pune românii ștampila la alegerile din Turul 2
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase