Falimentul pândește România. Economistul Mircea Coșea: „Suntem prea îndatorați!”

Se anunță vremuri din ce în ce mai grele pentru România. Economistul Mircea Coșea, profesor universitar la ASE, a tras semnalul de alarmă, într-un interviu.

26 iul. 2022, 09:59
Falimentul pândește România. Economistul Mircea Coșea: „Suntem prea îndatorați!”

Statul român continuă să se îndatoreze la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. De curând, Guvernul de la Palatul Victoria, prin Ministerul de Finanțe, a împrumutat încă două miliarde de lei de la bănci pentru obligațiunile e stat, o sumă ce trebuie restituită pe o perioadă de 11 ani.

Totul, în contextul în care în ultimul an s-au făcut împrumuturi la o dobândă de peste 9%. Mircea Coșea susține că România se împrumută tot mai des, pentru dobânzi din ce în ce mai mari, ceea ce va face ca țara noastră să ajungă în incapacitate de plată. Astfel, asigurarea cheltuielilor curente va deveni imposibilă și implicit, posibilitatea de a ne împrumuta.

„Eu am anunțat încă de acum vreo două săptămâni că, după părerea mea, aceasta e cea gravă problemă a României acum, anume datoria publică. Statul român se îndatorează foarte, foarte mult și asta îngreunează și dezvoltarea economică de acum, dar și pe viitor.

Numai în primele patru luni ale acestui an statul a plătit aproape nouă miliarde de lei datorie rostogolită. Asta înseamnă dobânzile pentru împrumuturile dinainte de perioada actuală.

Iar împrumuturile pe care le facem acum, și sunt din ce în ce mai dese – să nu uităm că acum câteva zile am luat un împrumut de la Banca Mondială pentru tranziția verde – aceste împrumuturi sunt la dobânzi atât de mari că încep să devină imposibil de luat.

Deci dacă lucrurile continuă așa, suntem în pericol statul să nu mai poată să aibă bani pentru activitățile curente pentru că-i va fi tot mai greu să se împrumute”, a mai spus economistul, pentru B1 TV.

 

Mircea Coșea: „Nu avem niciun fel de program economic, nu există niciun fel de procupare pentru reluarea activității economice”. Singura soluție pentru România

 

Singura soluție pentru România este repornirea economiei, cu motoarele turate la maximum, a avertizat fotul ministru.

„Rezolvarea e una singură și o știm toți: să fie pusă în mișcare economia. Economia trebuie să funcționeze. În România, economia nu funcționează!

Nu avem niciun fel de program economic, nu există niciun fel de procupare pentru reluarea activității economice la un nivel înalt, care să ducă la crearea de valoare adăugată, la crearea de locuri de muncă mai bine plătite, așa încât să bugetul să aibă banii necesari și să reducă cu timpul cota împrumuturilor.

Suntem prea îndatorați! România devine o țară foarte îndatorată și asta ne poate duce, într-o perioadă nu foarte îndepărtată, la incapacitatea de plată, că nu vom mai putea să ne împrumutăm”, a mai declarat profesorul Mircea Coșea.