România se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic, avertizează Mircea Coșea: „Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată”

România se află pe marginea prăpastiei, avertizează Mircea Coșea. Profesorul de economie a indicat măsurile pe care trebuie să le adopte Guvernul Nicolae Ciucă. 

21 apr. 2023, 14:39
România se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic, avertizează Mircea Coșea: „Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată”

Potrivit fostului ministru, România trebuie să aibă următoarele priorități:

  • Reforma guvernamentală, adică reforma aparatului guvernamental;
  • Reforma teritorială care este una arhaică și care costă mult prea mult;
  • Reforma ANAF, care să poată recupera datoriile de la marii contribuabili.

Întrebat despre consecințele la care să ne așteptăm în cazul în care statul nu va acoperi gaura din buget, profesorul a precizat că acestea vor deveni vizibile nu instant, ci într-un an – un an și jumătate:

„Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată. Pentru că gaura bugetară, care va exista oricum atâta timp cât economia nu produce, este într-o stare precară, că se va apela la împrumuturi. Or, împrumuturile în condițiile actuale sunt din ce în ce mai periculoase, pentru că avem o rostogolire a datoriei foarte mare, deci ne permitem să mărim această rostogolire prin noi împrumuturi.

Pe de altă parte, împrumuturile care sunt din ce în ce mai dese și la dobânzi din ce în ce mai mari ne vor duce într-o perioadă istorică, cum am spus, într-un an jumătate, în incapacitatea de a ne mai împrumuta decât cu riscuri enorme. Or, această incapacitate de a ne mai împrumuta, dobânzile fiind foarte mari, iar încrederea pieței în economia României fiind în scădere, vom ajunge în incapacitate de plată”, a declarat Coșea, pentru DC News.

 

Economistul Mircea Coșea trage semnalul de alarmă

 

Trebuie ținut cont că din anumite segmente, nici nu poate fi vorba despre concedieri.

„Nu trebuie să vorbim pe ansamblu, pentru că sunt ramuri care duc lipsă de personal. Vorbim despre siguranța publică. Poliția are o lipsă de câteva zeci de mii de oameni, nu mai au bani de carburant pentru mașini și așa mai departe. Aici ar trebui depus un efort. Ce să mai zicem de învățământ? Nu avem profesori, nu avem învățători iar sistemul medical, e într-o stare un pic mai bună, s-au mai făcut și se vor mai face mici investiții, dar oricum suntem sub nivel. Însă la nivelul birocratic guvernamental, acolo se pot face reduceri mari, dar exact acolo nu se vor face!”, a mai arătat Mircea Coșea și a amintit despre înființarea unei noi societăți de către Sorin Grindeanu care angajează o sumedenie de oameni iar la Guvern a mai fost înființat și un comitet de promovare a investiții ”care să lucreze, nu se știe la ce. Deci zeci și zeci de oameni care apar așa, pe tăcute cu niște lefuri foarte, foarte mari, care sigur că nu vor fi afectați.

De ce? Pentru că ei de fapt sunt personaje politice. Sunt elementele de politizare care până la urmă este un viciu care ne va distruge. Această politizarea excesivă a conducerii României, a elementelor importante de decizie prin oameni care nu au nicio competență, ne va distruge cu timpul, pentru ca nu putem să luăm măsuri. Uitați-vă ce se întâmplă cu problema grâului ucrainean. Nu suntem în stare să găsim niște măsuri pentru că nu avem capacitatea să mergem la Uniunea Europeană, cu o documentare corectă și cât se poate de bine fundamentată a pierderilor pe care le avem. Nu avem cu cine să facem lucrul ăsta, nu avem cu cine să facem nimic ca să rezolvăm problema Schengen-ului”, a mai transmis Coșea, pentru sursa citată.

România se află într-o situație ingrată. Trăiește pe datorie și nu-și permite să facă prea multe investiții.

„Noi nu putem să facem investiții masive fără să dezechilibrăm balanța comercială pentru că importăm orice bun de capital. În cazul în care vrem o șosea importăm de la bitum până la pietriș! Importăm toate materialele de construcții iar în agricultură, importăm îngrășăminte. Deci, în măsura în care nu ai o ofertă internă bazată pe o modernizare a economiei, pe o restructurare a raporturilor dintre ramuri, nu este, aș spune eu, suficient să vorbim despre o greșeală în desenarea bugetului.

Este, de fapt, o consecință firească a structurii înapoiate, neproductive și total în contra curentului european, a economiei României în ansamblu. Puteam să facem la anul un buget mult mai echilibrat pe hârtie, dar deficitul bugetar va exista în continuare până când nu rezolvăm problemele structurale”, a explicat profesorul Coșea.