România se cutremură. Şase seisme într-o singură zi

Val de cutremure în țara noastră în ultimele ore! Nu mai puțin de 6 seisme s-au produs în doar 13 ore în zona seismică Vrancea. Dintre acestea trei au avut intensitatea de 3 pe scara Richter

31 mart. 2022, 08:59
România se cutremură. Şase seisme într-o singură zi

Roi de cutremure în Vrancea. Un cutremur slab cu magnitudinea de 3 s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 9:48, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur în România miercuri dimineaţă. 18 seisme înregistrate de INFP în martie

Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 132 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 71 km est de Braşov, 79 km nord-est de Ploieşti, 114 km sud de Bacău, 119 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 131 km nord de Bucureşti.

Au urmat alte două cutremure pe parcurusl zilei şi alte trei în cascadă, pe seară, anunţă INFP.

În luna martie 2022, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 4,3.

Conform informațiilor transmise de un seismologi, există șanse mari să apară alte cutremure mici în România sau poate chiar un seism de 5/6 grade pe scara Richter. „Da, e puţin neobişnuit să fie două cutremure de 4 pe o arie destul de restrânsă, dar per ansamblu nu ne miră cutremurele din zona Vrancea, nu sunt nişte cutremure care să ne pună probleme (…). Pe de altă parte, şi adâncimea la care s-au produs e diferită, şi distanţa e considerabilă între ele.

Cutremur puternic, cu magnitudine 6.7, în Taiwan

În momentul de faţă, ne aşteptăm să mai urmeze şi alte cutremure de magnitudini mai mici, dar poate şi unul de 5 grade, că nu s-a mai produs demult, poate şi unul de 6, că sunt peste 10 ani de când nu s-a mai produs”, a explicat recent Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

În prezent, 726 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasele l şi ll de risc seismic

Dintre acestea, 356, majoritatea în zona centrală, sunt încadrate în clasa l de risc seismic, iar 370 sunt încadrate în clasa  a ll-a de risc seismic, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore în cazul unui cutremur puternic.

În România, procentul locuințelor acoperite printr-o poliță de asigurare este în continuare redus – mai puțin de 20% din totalul acestora fiind protejate, în ciuda creșterii interesului declarat al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri, anunță UNSAR.

Clădirile cu risc seismic din Bucureşti pot fi văzute AICI.