România şi Emiratele Arabe Unite, acord în domeniul militar după întâlnirea dintre Nicolae Ciucă şi Şeic

România şi Emiratele Arabe Unite au semnat, miercuri, un acord în domeniul militar. Documentul va asigura cadrul juridic al cooperării dintre cele două state în domenii de interes reciproc.

22 iun. 2022, 23:46
România şi Emiratele Arabe Unite, acord în domeniul militar după întâlnirea dintre Nicolae Ciucă şi Şeic

Acordul în domeniul militar dintre România şi Emiratele Arabe Unite a fost parafat în urma vizitei lui Nicolae Ciucă la Abu Dhabi.

„Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat miercuri, 22 iunie, la Abu Dhabi, la cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Cu prilejul vizitei, oficialul român a avut o întrevedere bilaterală cu omologul din Emiratele Arabe Unite, subsecretarul de stat al Ministerului Apărării, Mattar Salem Ali Al Dhaheri”, a anunţat, miercuri, MInisterul Apărării.

Potrivit News.ro, discuţiile au vizat cooperarea celor două ţări în domenii de cooperare, respectiv instruire în comun, învăţământ militar, logistică şi medicină militară.

”În acest sens, în marja lucrărilor Comisiei, cei doi oficiali au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea în domeniul militar, document care va asigura cadrul juridic al cooperării între cele două părţi în domenii de interes reciproc. Semnarea acordului bilateral confirmă trendul ascendent al relaţiei bilaterale, reflectat de deschiderea ambelor state în direcţia impulsionării cooperării”, a mai transmis MApN.

Citeşte şi: Drulă desființează Guvernul Ciucă: „Împrumută România cu 9,3% dobândă, mai mare ca a Rusiei / Continuă angajările la stat, în loc să se strângă cureaua”

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat, în perioada 20-21 iunie, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite. Cu această ocazie, şeful Executivului s-a întâlnit, la Abu Dhabi, cu Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele E.A.U. și cu A.S. Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-președintele și prim-ministrul E.A.U.

Discuțiile au vizat dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional.

Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.

Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere. Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore.

Vizita a precedat cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite care are loc în perioada 21-22 iunie.

Din delegația oficială care l-a însoțit pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă în Emiratele Arabe Unite au făcut parte Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii, Virgil Popescu, ministrul energiei, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, reprezentanții Cancelariei Prim-ministrului, Paula Cristea, Director, Cabinetul Prim-ministrului, Iulian Chifu, consilier de stat și Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului.

Citeşte şi: PNL, răspuns pentru PSD în problema creşterii preţurilor la carburanţi: pasează sarcina la Ministerul Finanţelor