România şi Ucraina se simt ameninţate de Rusia. Ambele ţări fac presiuni la NATO pentru suplimentarea trupelor la Marea Neagră

Ucraina și România doresc ca aliații occidentali să-și intensifice prezența militară în Marea Neagră, acuzând Rusia că militarizează regiunea, potrivit unor scrisori obținute de Defense News.

05 nov. 2021, 08:42
România şi Ucraina se simt ameninţate de Rusia. Ambele ţări fac presiuni la NATO pentru suplimentarea trupelor la Marea Neagră

„Rusia a stabilit marea zonă de excludere anti-acces a zonei (A2AD) pe [Marea Neagră]”, a scris trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, în scrisoarea sa din 29 octombrie, adăugând că Moscova folosește zona ca o trambulină pentru operațiunile sale în Siria. „Capacitatea NATO de a-și apăra statele membre și de a oferi posibilă asistență țărilor terțe (Ucraina și Georgia) a fost grav subminată”, se mai arată în scrisoarea citată de ziare.com.

Militarizarea tot mai mare a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele de coastă a Mării Negre, ci și regiunea mult mai largă”, a scris ambasadorul, adăugând că NATO ar trebui să detalieze planurile comune de răspuns în cazul în care Rusia ar întreprinde un atac armat asupra zonei Mării Negre.

Citeşte şi Rusia provoacă NATO, imagini din satelit. A masat trupe şi tancuri la graniţa cu Ucraina şi a exersat distrugerea de ţinte în Marea Neagră, în apropierea navelor de război americane

La rândul ei, România a spus că va cheltui 3 miliarde de dolari pentru a-și extinde de nouă ori Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu scopul de a găzdui o prezență extinsă a SUA și a aliaților. Principala sa recomandare este ca aliații să creeze o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, dar punctul doi recomandă România ca un hub pentru exerciții comune sporite, echipamente militare pre-poziționate și noi forțe. În prezent, prezența avansată a NATO în regiune constă doar printr-un sediu în România.

„O descurajare credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă”, se arată în scrisoarea din 26 octombrie a trimisului României, Andrei Muraru. „Creșterea prezenței militare a SUA în România în toate domeniile – terestre, aeriene și maritime – inclusiv o structură de comandă și control a SUA (…) Securizarea flancului estic NATO într-o manieră unitară și coerentă de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin implementarea unei prezențe unice înainte de-a lungul întregului flanc care asigură o apărare mai puternică și reduce vulnerabilitățile actuale cauzate de decalajul incontestabil de descurajare pentru regiunea Mării Negre” a continuat scrisoarea.

De asemenea, România și-a reiterat sprijinul pentru obiectivul Georgiei și Ucrainei de a adera la NATO, lucru căruia Rusia se opune ferm.

Citeşte şi Situaţie halucinantă, Ucraina dezvăluie că i-a fost furat un avion cu care voia să-şi evacueze cetăţenii de la Kabul. Persoane necunoscute l-au deturnat spre Iran, cu alţi pasageri la bord