Rusia provoacă NATO, imagini din satelit. A masat trupe şi tancuri la graniţa cu Ucraina şi a exersat distrugerea de ţinte în Marea Neagră, în apropierea navelor de război americane

Presa americană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mişcări militare ale Moscovei la graniţa cu Ucraina, iar fotografii făcute la începutul acestei săptămâni confirmă rapoartele recente conform cărora Moscova masează din nou trupe și echipamente militare în această zonă sensibilă.

03 nov. 2021, 14:04
Rusia provoacă NATO, imagini din satelit. A masat trupe şi tancuri la graniţa cu Ucraina şi a exersat distrugerea de ţinte în Marea Neagră, în apropierea navelor de război americane

Cotidianul american The Washington Post şi publicaţia Politico scriu că oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mişcări recente documentate recent prin înregistrări video puse în circulaţie pe reţele de socializare.

Noile imagini realizate de Maxar Technologies arată o acumulare de unități blindate, tancuri și artilerie autopropulsată, împreună cu trupe terestre care se adună în apropierea orașului rus Yelnya, aproape de granița cu Belarus. Aceste postări ar putea fi o operaţiune ”psihologică” împotriva Kievului, a reacţionat armata ucrainană.

Întrebat despre aceste materiale din presa americană, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat marţi că este sunt ”de proastă calitate” şi a îndemnat să nu li se acorde atenţie. Însă el nu a dezminţit în mod explicit aceste mişcări şi a subliniat că Moscova îşi rezervă dreptul exclusiv de a-şi deplasa trupele aşa cum pofteşte. „Rusia va continua să ia măsuri în vederea asigurării securităţii sale”, a continuat Peskov, evocând tendinţe ”expansioniste şi agresive” în jurul teritoriului rus, mai ales din partea NATO.

Vorbind despre acumularea de active, Pentagonul a comentat și această mișcare. „Suntem conștienți de rapoarte publice despre activități militare ruse neobișnuite în apropierea Ucrainei, dar nu putem vorbi despre intențiile Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Lt. Colonel Anton Semelroth. „Continuăm să sprijinim detensionarea în regiune și soluționarea diplomatică a conflictului din estul Ucrainei. După cum am spus, sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, a adăugat acesta.

Imagine din satelit

În acelaşi timp, flota rusă din Marea Neagră a efectuat marţi exerciţii de apărare a bazelor sale navale împotriva unui atac aerian inamic şi a exersat distrugerea unor ţinte inamice, exerciţii care coincid cu prezenţa a două nave de război americane în zonă.

Citeşte şi Alertă la graniţele României. Ucraina se pregăteşte de război cu Rusia

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luni că forţele ruse ar putea observa nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră ”prin binoclu sau prin… cătarea sistemului lor de apărare”, denunţând activitatea NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

Flota rusă din Marea Neagră a declarat marţi că navele sale au reperat şi distrus ţinte inamice, iar sistemele sale de apărare aeriană au fost plasate în stare de alertă la bazele sale din Novorossiisk şi Crimeea (anexată), a relatat agenţia de presă Interfax.

Citeşte şi Vladimir Putin ameninţă, dacă Ucraina va fi admisă în NATO: „Cum ar fi dacă Rusia ar desfăşura rachete la graniţa de nord a Mexicului?”

”Acestea au distrus ţinte aeriene ale unui inamic imaginar cu tiruri de rachete antiaeriene şi de artilerie”, se menţionează într-un comunicat.

Conform aceluiaşi comunicat, citat de RIA Novosti, sisteme mobile de rachete antinavale de tipul „Bal” şi „Bastion”, instalate pe coasta Crimeii, au distrus o grupare de nave de suprafaţă a unui inamic convenţional, al cărui rol a fost executat de vase ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Rusia a avertizat anterior ţările occidentale împotriva trimiterii de nave de război în Marea Neagră şi apropierii acestora de coasta Crimeii, peninsulă pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014. Rusia consideră Crimeea parte a teritoriului său, cu toate că peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

US Navy a anunţat luni că nava USS Mount Whitney a ajuns la Istanbul şi se va alătura în curând altor nave în Marea Neagră. ”După vizita din acest port, Mount Whitney se va alătura USS Porter (DDG 78) pentru a consolida şi mai mult colaborarea între SUA şi forţele NATO pe mare”, menţionează US Navy într-un comunicat.


loading...