România, sub asediul serviciilor secrete din Rusia. SRI, în alertă maximă: atacurile sunt complexe!

Anton Mugurel Rog, directorul general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, că toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic.

18 mai 2022, 08:12
România, sub asediul serviciilor secrete din Rusia. SRI, în alertă maximă: atacurile sunt complexe!
SRI anunță prezența serviciilor secrete rusești în România

România, sub asediul serviciilor secrete din Rusia. Anton Mugurel Rog, directorul general al Centrului Naţional Cyberint, a menţionat că alte trei – patru state au acţiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre „ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”.

România, sub asediul serviciilor secrete din Rusia

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe, încearcă să fie prezente în România”, a declarat Anton Mugurel Rog, la BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre „Securitate cibernetică, provocări şi prevenirea vulnerabilităţilor”.

Nicuşor Dan se teme de hackerii din Rusia. „Am decis că Primăria Capitalei va renunţa la softurile antivirus furnizate de firma Kaspersky”

Anton Mugurel Rog a prfecizat că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare. „Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”, a precizat directorul general al Centrului Naţional Cyberint.

Alertă în România. Site-urile marilor aeroporturi au picat. Atacul, revendicat de hackerii ruşi

Potrivit acestuia, există „un pattern” pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare: „Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”.