România sufocată de gunoaie, procurorul de mediu Teodor Niţă avertizează că Apocalipsa ecologică vine peste noi. „În Occident, ca să scapi de o tonă de de­șeuri, te costă 500 de euro, în România, doar 17”

Procurorul de mediu Teodor Niță avertizează că România riscă să cadă pradă dezastrului ecologic, presiunea pe punctele vamale crescând enorm, după ce China şi-a închis porţile deşeurilor europene.

25 nov. 2021, 17:26
România sufocată de gunoaie, procurorul de mediu Teodor Niţă avertizează că Apocalipsa ecologică vine peste noi. „În Occident, ca să scapi de o tonă de de­șeuri, te costă 500 de euro, în România, doar 17”

Teodor Niță este unul dintre puţinii oameni ai legii care urmăresc îndeaproape problemele legate de mediu şi îşi continuă acţiunile prin a lua atitudine în justiţie faţă de neregulile pe care le constată. „În România nu există această meserie, eu m-am calificat la locul de muncă, mă pot numi un pio­nier, un procuror ce și-a balansat întreaga activitate spre infracțiuni de mediu, atunci când a înțeles că situația devine extrem de gravă”, spune acesta, într.un interviu pentru Formula As.

El a subliniat presiunea externă imensă la care este supusă ţara noastră de câţiva ani. „Până în 2016, lucrurile stă­teau mai bine, trans­porturile de deșeuri din afara țării mai erau blo­cate pe linie ad­minis­tra­tivă, fie de Garda de Mediu, fie de Poliție, une­ori. Asta, pentru că transporturile erau notificate, se știa când vine unul și era controlat.

În 2016 însă, China și-a închis porțile deșeurilor europene, presiunea pe punctele vamale din România a crescut enorm, iar din 2019 aceste transporturi nu mai sunt noti­ficate. Vin sute de tiruri cu gunoi, și dacă nu le-ai prins la vamă și au intrat în țară, nu mai ai niciun control. Iar situația se va înrăutăți când România va intra în spațiul Schengen și nu vor mai fi con­troale vamale. Va veni un fluviu de gunoi peste noi. Apocalipsa! Deja, trafi­cul acesta ilegal de de­șeuri merge pe bandă ru­lantă, s-au creat stan­dar­de de comportament, au­­tomatisme, totul e pre­gătit pentru invazie„, a declarat procurorul de mediu Teodor Niţă.

Citeşte şi Poluare masivă în Bucureşti. Aer irespirabil din cauza arderilor ilegale de deşeuri. Octavian Berceanu: „Furnalele metropolei lucrează în draci”

„În Occident, ca să scapi de o tonă de de­șeuri, te costă 500 de euro, în România, doar 17. Cu tot cu șpaga de pe traseu, pentru a nu fi ve­ri­ficat ce-i în camion cu adevărat, ieși la 40 de eu­ro, de unde și pro­fi­turile uriașe ale afacerii. În ac­te, totul e parfum, se trece produs second hand sau produse electro­cas­nice utilizabile. La con­trol, am găsit și bibe­roa­ne umplute cu per­metrin, o substanță foarte toxică”, a mai explicat el.

Pe lângă de­șeuri, o mare problemă este reprezentată de fabricile de ciment, care provoacă un genocid, după cum sugerează procurorul. „Mergeți să vedeți cum este totul pârjolit în jurul fabricilor de ciment. Sunt zone în care numărul bolilor grave, groaznice, a crescut cu 300-500%. Am fost acolo și am văzut ce se întâmplă. Mai întâi se distrug iarba, livezile, cât să reziste plămânii oamenilor?„, se întreabă el retoric.

Citeşte şi Imagini apocaliptice surprinse pe Ciorogârla. Râul, sufocat de deşeuri care obturează scurgerea apelor