România trece la ora de iarnă. Sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră mai mult

România trece la ora de iarnă! Printre multe vești rele legate de scumpiri și facturi uriașe la gaze, iată că avem un motiv de bucurie. Sâmbătă spre duminică vom trece la ora de iarnă și vom putea dormi cu o oră mai mult.

28 oct. 2022, 16:57
România trece la ora de iarnă. Sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră mai mult

România trece la ora de iarnă! Ceasul se va da înapoi, astfel că ora 04 va deveni ora o3. Acest lucru nu poate decât să-i bucure pe cei care dorm mai mult.

România trece la ora de iarnă. Duminică va fi cea mai lungă zi din an

În acest weekend, mai exacat sâmbătă spre duminică toți românii vor trebui să își dea ceasul cu oră înapoi, astfel că duminică va fi cea mai lungă zi din an. Va avea 25 de ore. Schimbarea orei se face de două ori pe an, mai exact în lunile martie și octombrie.

Începând  cu anul 1998 s-a stabilit ca trecerea la ora de iarnă se va face în ultima duminică din luna octombrie. În cursul zilei de sâmbătă spre duninică, românii vor dormi cu o oră mai mult. Mai exact, în acest weekend se va reveni la ora normală, oră care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară. Această îdee îi aparține omului de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

În ultimul timp schimbarea orei a fost foarte dezbătută. Uniunea Europeană a cerut statelor membre să se hotărască dacă vor rămâne sau nu la ora de iarnă sau la cea de vară. Până în acest moement nu s-a luat o decizie finală.

Sistemul de schimbare a orei presupune reglarea ceasurilor. Mai exact în fiecare primăvară și toamnă, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Lucru care nu poate decât să-i bucure pe mulți și asta pentru că dorm mai mult cu oră. Foarte important de reținut este că ceasuul de la telefon și laptop se setesză automat, fără să le reglăm noi.

Cum ne afectează schimbarea orei

Conform unor studii UE făcute pe 4,6 milioane de oameni se arată că aceștia resimt un discomfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Mai mult, oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. De asemenea aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Multe dintre persoane se simt foarte inconfortabil odată cu schimbarea orei. Multți acuză dureri severe de cap.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.

Citește și: Ajutor de la stat pentru repararea casei. Românii pot obține fonduri de până la 4.000 de lei pentru consolidarea locuinței

Citește și: Incendiu puternic la o biserică din judeţul Bacău. Există pericolul extinderii focului la cimitirul din apropiere. UPDATE: Lăcaşul de cult a ars în totalitate