România trimite două aeronave pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure din Macedonia de Nord

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, sâmbătă, trimiterea de forţe în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Două aeronave cu 15 militari vor decola din Baza 90 Transport Aerian, iar aeronava Spartan va acţiona ”până la 5 zile”. Aeronava C130 Hercules va asigura transportul materialelor.

07 aug. 2021, 10:32
România trimite două aeronave pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure din Macedonia de Nord

Comitetul Național pentru  Situații de Urgență a aprobat astăzi, 7 august 2021, Hotărârea numărul 58 prin care România acordă Macedoniei de Nord sprijin în vederea stingerii incendiilor prin trimiterea a doua aeronave ale MApN, una de stingere incendii și alta pentru suport logistic, a anunţat Guvernul.

Citeşte şi: Catastrofă totală pe o insulă din Grecia, din cauza incendiilor. Peste 15 sate au fost evacuate și sute de case au ars. Imaginile fac înconjurul lumii – VIDEO

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă acordarea asistenței internaționale, cu titlu gratuit, pentru Republica Macedonia de Nord, constând în mobilizarea a două aeronave aparținând Ministerului Apărării Naționale în vederea acordării de sprijin privind stingerea incendiilor de pădure.

(2) Mijloacele aeriene prevăzute la alin. (1) vor desfășura după cum urmează:

a) O aeronavă C27J Spartan va executa misiuni de stingere a incendiilor de pădure, pe o durată de până la 5 zile, începând cu data de 07.08.2021.

b) O aeronavă de tip C130 Hercules va asigura transportul materialelor logistice necesare efectuării misiunilor de stingere, cu revenirea în țară după efectuarea transportului materialelor.

Art. 2 – În vederea coordonării cu autoritățile din Republica Macedonia de Nord, la misiunea de acordare a asistenței internaționale va participa și un ofițer de legătură din cadrul Direcției Generale pentru Protecție Civilă – Departamentul pentru Situații de Urgență.

Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Citeşte şi: Alertă în Grecia din cauza incendiilor. Oamenii sunt sfătuiţi să rămână în case