România Tv contestă amenda de 100.000 de lei dată de CNA pentru emisiunile în care a fost comentat decesul jurnalistei Iulia Marin

România TV a contestat în instanță amenda de 100.000 de lei aplicată de Consiliul Naţional al Audiovizualului în cazul emisiunilor în care s-a dezbătut decesul jurnalistei Iulia Marin.

19 mai 2023, 14:10
România Tv contestă amenda de 100.000 de lei dată de CNA pentru emisiunile în care a fost comentat decesul jurnalistei Iulia Marin

România Tv contestă amenda de 100.000 de lei dată de CNA. Contestația se judecă la Curtea de Apel Ploiești, secția Contencios administrativ și fiscal, dosarul fiind înregistrat joi, 18 mai 2023, și nu a primit încă un prim termen.

Contestatorul RTV HD a solicitat în in instanță anularea actului emis de Consiliul Naţional al Audiovizualului Contestaţie decizie CNA n.284/27.04.2023.

Citește și Anunţ oficial! România TV NU este membră şi NU s-a înscris niciodată în Clubul de Presă! Anunţul eronat a fost făcut de Realitatea Plus!

În urmă cu câteva săptămâni, CNA a sancţionat cele două emisiuni în care s-a discutat subiectul legat de moartea Iuliei Marin, la postul România TV, și a anunțat o amendă de 100.000 de lei, adică 20.000 de euro.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu amendă de 100.000 de lei postul ROMÂNIA TV, deoarece, edițiile din 19 și 20 aprilie 2023 ale emisiunii ”Punctul culminant”, în care a fost comentat decesul jurnalistei Iulia Marin, au fost difuzate cu încălcarea obligației legale de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, prin lezarea demnității persoanelor cu afecțiuni medicale de natură psihică, la adresa cărora au fost făcute comentarii de natură discriminatorie. Potrivit prevederilor legale prin difuzarea serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, fiind interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, 14 etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”, potrivit deciziei.

Citește și România TV, atacată de pe toate flancurile de rezişti. Ce i se pregăteşte lui Victor Ciutacu. Indignată de audienţa postului nostru, Cristina Guseth (Freedom House) ameninţă cu un nou atac pe data de 30 mai

Propunerea a fost formulată de Monica Gubernat, membru CNA.A mai existat o propunere, de la Mircea Toma, de întrerupere a programului România TV pentru zece minute, dar la vot a trecut amenda.Sancțiunea primită de România TV reprezintă jumătate din amenda maximă posibilă, conform legii.