România-Uruguay: Imagini istorice de la meciul de acum 82 de ani

Primul meci România-Uruguay s-a jucat în 1930, cu ocazia primului Campionat Mondial de Fotbal, de la Montevideo. Miercuri seară, echipa România joacă un meci amical cu Uruguay, campioana Americii de Sud, pe Arena Naţională din Bucureşti, reeditând după 82 de ani, partida de la prima ediţie a Cupei Mondiale.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 11:31
România-Uruguay: Imagini istorice de la meciul de acum 82 de ani

Au participat atunci numai patru echipe europene, adică, în afară de noi, Franţa, Belgia şi Iugoslavia. A fost nevoie de intervenţia Regelui Carol al II-lea pentru ca jucătorii, care aveau statut de amatori, să poată face lunga deplasare fără teama că îşi vor pierde slujbele.

În primul meci din grupă, românii au câştigat eroic în faţa selecţionatei Peru, cu 3-1.

Al doilea meci al României, cel cu Uruguay, jucat în 21 iulie 1930, devenea finala grupei după ce uruguayenii reușiseră să învingă Peru cu 1-0 cu câteva zile mai devreme. Din păcate pentru echipa condusă de Costel Rădulescu, accidentările au decimat lotul, iar Uruguayul avea la pauză 3-0 în fața a 80.000 de oameni strânși pe Estadio Centenario, inaugurat între timp în meciul dintre gazde și Peru. La final a fost 4-0, iar România se vedea eliminată de la mondial din faza grupelor. Uruguay avea să câştige, de altfel, acest prim campionat şi să capate renumele de “echipa celestă”.