România va cumpăra 37 de trenuri electrice de la Alstom. Cum vor arăta şi pe ce rute vor circula GALERIE FOTO

Secretarul de stat în Ministerul Transporturile Irinel Ionel Scrioșteanu a anunţat, joi, că Alstom Ferroviaria SpA a câştigat licitația pentru achiziţia a 37 de trenuri electrice.

04 nov. 2021, 20:21

România va cumpăra 37 de trenuri electrice de la Alstom. Compania Alstom Ferroviaria SpA (parte a grupului european Alstom) a fost desemnată joi câștigătoarea licitației pentru achiziția a 37 de trenuri electrice noi pentru transportul de călători, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

România va cumpăra 37 de trenuri electrice de la Alstom

„Cele 37 trenuri (20 provenind din contractul de bază și 17 din activarea opțiunii suplimentare), vor fi primele trenuri electrice cumpărate de România”, scrie secretarul de stat în Ministerul Transporturilor pe pagina de Facebook.

El adaugă că acestea se vor alătura celor trei trenuri electrice Hyperion produse în țară, la Craiova, și operate de Softrans.

Citeşte şi Vești bune pentru bucureșteni. O nouă linie de metrou va străbate Capitala. Ministerul Transporturilor a semnat contractul

Potrivit lui Irinel Ionel Scrioşteanu, trenurile electrice (RE-IR) au o capacitate de transport de peste 300 persoane/tren, la o viteză maximă de circulație de 160 km/h. Pentru asigurarea calității vehiculelor, trenurile sunt cumpărate cu servicii de reparații incluse, pe minimum 15 ani.

„Achiziția se bazează pe rezultatele unui studiu de fezabilitate realizat sub egida Băncii Europene de Investiții, cu sprijinul JASPERS, și este co-finanțată din fonduri europene nerambursabile. Pentru a răspunde obiectivelor naționale și europene privind combaterea efectelor schimbărilor climatice, designul ramelor electrice va respecta cerințele legale privind protecţia mediului în ceea ce priveşte funcţionarea, întreținerea şi eliminarea/reciclarea.

Noile trenuri ale României urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:

București Nord – Constanța
București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
București Nord – Brașov – Cluj
Brașov – Deda – Cluj
București Nord – Brașov
București Nord – Iași
București Nord – Suceava
București Nord – Galați
București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
Cluj – Timișoara
Cluj – Suceava – Iași

Prin finalizarea procedurii de achiziție publică, CFR se apropie de momentul introducerii în circulație a primului lot consistent de trenuri de la achiziția faimoaselor Săgeți Albastre de la începutul anilor 2000”, mai spune oficialul din Transporturi.

Citeşte şi Cum arată noile tramvaie PESA de la Iaşi. Mihai Chirica: „Au 230 de locuri şi sunt prevăzute cu dotări moderne”