România va exporta apă potabilă în Ungaria

Apa potabilă din rezervele din Arad va ajunge în localităţile din Ungaria de anul viitor. Exportul se va face printr-o conductă de 33 de kilometri, informeaza Arad Online. Proiectul urmează să fie finalizat pana la 30 decembrie 2016. Acesta presupune ca Aradul să livreze, în medie, 22.000 de metri cubi de apă pe zi, dar nu mai mult de 30.000 de metri cubi pe zi.

14 iul. 2016, 05:54
România va exporta apă potabilă în Ungaria

O conductă de 33 de kilometri, prin care se va exporta în Ungaria apă potabilă din rezervele județului Arad, este în curs de construire și va deveni operațională la începutul anului viitor. Reprezentanții Companiei de Apă Arad au declarat că, până în 30 decembrie 2016, trebuie finalizată conducta prin care se va livra apă potabilă în 60 de localități din județul ungar Bekes.

Primele discuții între autoritățile celor două județe au fost purtate în 2004, la solicitarea părții ungare, care căuta surse de apă pentru o populație de aproximativ 350.000 de oameni, care se alimentează în prezent din surse de calitate inferioară, astfel că apa trebuie tratată intens pentru a deveni potabilă.

Potrivit aradon.ro, în cursul zilei de marți, preşedintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a avut o întrevedere, la Arad, cu viceprimarul oraşului Bekescsaba, Hano Miklos, cu reprezentanţii Companiei de Apă din Bekescsaba, ai Companiei de Apă Arad şi cei ai SC Aqua Trans Mureş, în care s-a convenit să se facă demersuri pe lângă Guvernul României pentru semnarea unui acord inter-guvernamental în vederea transferului de apă peste graniță.
Termen decalat

În 2011, autorităţile din Arad şi Bekes au semnat actele de constituire a societății cu capital mixt româno-ungar Aqua Trans Mureșul SA, care a concesionat 20 de foraje de apă printr-un contract semnat cu Consiliul Județean. Firma va prelua sarcina transferului de apă potabilă peste graniță, prin intermediul conductei de 33 de kilometri care se află în fază de construire cu fonduri asigurate de autoritățile din Bekes, aproximativ zece milioane de euro.

Conform parteneriatului semnat între cele două județe, se vor livra, în medie, 22.000 de metri cubi de apă pe zi, dar nu mai mult de 30.000 de metri cubi pe zi. Prețul de livrare nu a fost stabilit, până în acest moment.

Reprezentanții Consiliului Județean Arad afirmă că cetățenii județului nu vor fi afectați de exportul de apă, pentru că în prezent se folosesc 30 la sută din resurse. Prin contractul încheiat cu autoritățile ungare, 30 la sută din resurse vor fi livrate în Bekes, iar judeţului Arad îi va rămâne o rezervă de 40 la sută.