România va face în curând reunirea cu Rep. Moldova, crede Ion Cristoiu: „Am primit misiune de la UE și NATO”

Ion Cristoiu crede că (re)unirea României cu Republica Moldova se va produce în curând. NATO și UE deja susțin demersul, susține celebrul gazetar. 

24 nov. 2022, 17:43
România va face în curând reunirea cu Rep. Moldova, crede Ion Cristoiu: „Am primit misiune de la UE și NATO”

Republica Moldova este scindată, între pro-UE, respectiv pro-România și pro-ruși (n.r. – filoruși). Totuși, reunirea s-ar putea produce, pe fondul dorinței cetățenilor de peste Prut de a se refugia în UE și NATO, crede Ion Cristoiu.

Totuși, jurnalistul e de părere că acest demers este destul de periculos.

„Am primit misiune de la UE și NATO să încasăm noi în locul Moldovei. Noi pe zi ce trece ne vârâm mâinile în acea problemă. Sigur, sunt frații noștri, dar acolo sunt probleme uriașe, Maia Sandu nu mai stăpânește.

(…) Amestecul nostru poate să ne coste. Ni s-a spus că e o fereastră de oportunitate uriașă (n.r. – unirea), dar ne dau cartoful fierbinte”, a declarat Ion Cristoiu, pentru Evenimentul Zilei.

 

Tensiuni majore în Republica Moldova

 

Republica Moldova, cu Maia Sandu la butoane, se află într-o criză fără precedent, a mai avertizat scriitorul.

„O mare problemă pentru Uniunea Europeană o reprezintă Moldova. Maia Sandu e la ora actuală pe ducă. Gesturile ei din ultima vreme sunt de Monica Macovei ajunsă președinte. Ați văzut scurgerile alea (n.r. – interceptările date de Libertatea), membrii guvernului ei puneau la cale mai rău decât Dragnea.

Ea la început a fost foarte prudentă, fiindcă Republica Moldova e trei sferturi rusificată. Ea a evitat să fie Zelenski, dar acum este Zelenski. A scris în Politico că Moldova e ultimul zid dinainte de a veni rușii. Au avut loc demonstrații, ni s-a zis că sunt plătite, dar ei chiar sunt într-o situație dezastruoasă”, a comentat Cristoiu.

 

Se cere unirea cu România din Moldova!

 

Despre unirea României cu Moldova a vorbit de curând și președintele PSD din Basarabia, Ion Sula.

„(…) Zece ani cred că e o variantă optimistă pentru Republica Moldova. Trebuie să ieșim din situația în care ne aflăm acum. Dacă ar fi voință politică, cea mai scurtă cale ar fi unirea. Unirea se face prin vot”, a declarat Sula, într-o emisiune TV din Basarabia.