România va începe, de vineri, testările ADN în alimente care conţin carne de vită

Comisia Europeană a recomandat României să efectueze, începând din 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită.

28 feb. 2013, 20:29
România va începe, de vineri, testările ADN în alimente care conţin carne de vită

Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocată, carne preparată, produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată, din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri.

Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket şi hipermarket.

Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal, potrivit Agerpres.

Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană.

Carne de cal, depistată în Grecia, în pachete etichetate drept vită importate din România