România va opri importurile din Ucraina, pentru 5 produse alimentare. Daea: „Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia Europeană”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a primit decizia de la Comisia Europeană, ca urmare a revoltei fermierilor: importurile de cinci produse de pe teritoriul lui Volodimir Zelenski va fi oprit. 

26 apr. 2023, 18:59
România va opri importurile din Ucraina, pentru 5 produse alimentare. Daea: „Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia Europeană”
Petre Daea, despre importurile de cereale din Ucraina

Ministrul Petre Daea a venit cu anunțul cel mare miercuri, 26 aprilie.

„Comisia a stabilit aşa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiţă şi apoi şi la uleiul de floare-soarelui.

Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre şi interpretând din punct de vedere juridic deciziile care se pot lua în condiţiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care îşi au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina”, a precizat Daea.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut anunțul

 

Oficialul din Guvernul Nicoale Ciucă a explicat că România aşteaptă ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană.

„Se pune întrebarea ce a câştigat România? Da, România a câştigat răspunsul dat de Comisie şi aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu – şi, al doilea, să primească imediat suma necesară care îi revine din repartizarea banilor din cei 100 de milioane euro.

Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul României până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie?

Pentru că până atunci îşi are valabilitate Regulamentul 870 care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul Uniunii Europene cu ţările interesate – şi spun încă o dată cu ţările care sunt afectate, dar în dialog instituţional cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să putem proiecta şi un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţei de importurile din Ucraina”, a adăugat ministrul.