România vaccinează și băieții împotriva HPV, virusul cu transmitere sexuală care provoacă cancerul de col uterin

România o să vaccineze gratuit în premieră şi băieţii împotriva HPV, virusul cu transmitere sexuală, responsabil pentru cancerul de col uterin.

12 oct. 2021, 00:07
România vaccinează și băieții împotriva HPV, virusul cu transmitere sexuală care provoacă cancerul de col uterin

România o să vaccineze

în premieră şi băieţii împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuite, a anunţat luni Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii.

HPV (Papiloma Virus Human) este virusul responsabil pentru dezvoltarea cancerului de col uterin, în proporție de 99%.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în 99% dintre cazuri de infecţia cu HPV.

Campania de vaccinare gratuită împotriva HPV va fi modificat printr-un ordin al ministrului, urmând să fie incluşi şi băieţii, nu doar fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani.

Decizia privind grupa de vârstă la care vaccinarea va fi gratuită la băieţi – 11-14 ani sau 11-18 ani – va fi luată în funcţie de recomandarea comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii.

În privința fetelor, două grupe de vârstă beneficiază de vaccinare gratuită împotriva virusului HPV, conform legii: grupa de vârstă 11-14 ani, cu care a început anul trecut campania de vaccinare, şi grupa de vârstă 15-18 ani, introdusă recent, printr-un Ordin de ministru semnat de Ioana Mihăilă înainte de plecarea de la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Adolescentele din categoria 15-18 ani, au început deocamdată programările pentru vaccin, nu şi vaccinarea în sine.

România. Vaccinarea HPV la băieți, doar cu acordul părinților

Vaccinarea

anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinţilor/ reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Anunţul a fost făcut în cadrul dezbaterii „Politici şi strategii în managementul oncologic / controverse”, organizată de Revista Politici de Sănătate şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

În luna septembrie, fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţa că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, relatează Adevarul.