România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Florin Spătaru a prezentat strategia de reindustrializare a ţării

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a prezentat marţi, mai multe proiecte care fac parte din strategia de reindustrializare a României. Cu ajutorul banilor din PNRR, autorităţile vor un program pentru dezvoltarea microelectronicii, cu precădere a semiconductorilor, având în vedere criza generată la nivel global de China.
Filip Stan
14 dec. 2021, 15:36
România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Florin Spătaru a prezentat strategia de reindustrializare a ţării

Florin Spătaru a explicat de ce Ministerul Economiei mizează pe semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril.

„Un prim program se referă la microelectronică. România are o tradiţie în domeniul microelectronicii, dar în ultima perioadă am devenit integratori. Cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm.

Printr-un astfel de proiect, ne dorim să dezvoltăm un ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, să includă centre de dezvoltare naţională şi universităţi, astfel încât să putem să asigurăm produsele necesare pentru industria auto, dar şi alte sectoare ale economiei naţionale.

Acest ecosistem are la bază un program de finanţare prin PNRR şi de asemenea se încadrează în documentul strategic în care România a fost inclusă. România face parte din grupul ţărilor care doreşte să dezvolte un astfel de ecosistem. Sunt alte 19 ţări, dar avem în acest moment companii care îşi doresc să dezvolte centre de producţie şi de inovare în România”, a explicat ministrul Economiei.

Citeşte şi: Aglomeraţie infernală în vămi. Cum încearcă unii români să evite carantina la revenirea în ţară

Florin Spătaru susţine că bugetul prevăzut în PNRR pentru acest proiect este de 500 de milioane de euro. „Vrem să dezvoltăm trei centre de producţie şi, de asemenea, centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România”, a explicat el.

„Sunt componente pentru industria auto, dar nu numai. Ne orientăm în special către industria auto, dar, de asemenea, sunt producători mari care vor să-şi dezvolte aceste capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto.

În agricultură avem nevoie de semiconductori. Agricultura românească nu mai funcţionează aşa cum funcţiona acum 20-30 de ani. Are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale. Nu ne dorim să restricţionăm.

Aşteptăm aceşti investitori care să vină şi să beneficieze atât de PNRR, cât şi de facilităţile din IT astfel încât să poată să-şi dezvolte investiţii în România”, a spus Spătaru.

Citeşte şi: Scandalul din casa Dianei Şoşoacă a ajuns în presa italiană. Jurnalista Rai 1, declaraţii cutremurătoare: „Soțul doamnei senatoare m-a lovit cu pumnii” VIDEO

Florin Spătaru: „România poate deveni pol de competivitate în industria europeană”

„La nivelul Comisiei Europene se discută foarte mult despre acel concept de „security of supply”, astfel încât produsele strategice necesare pentru economia europeană să fie produse în Europa. Printr-un astfel de demers, România poate deveni pol de competivitate în industria europeană”, a mai precizat ministrul Economiei.

De asemenea, Florin Spătaru a mai precizat că un alt proiect vizează dezvoltarea în industria prelucrătoare.

„Pentru industria prelucrătoare ne dorim să dezvoltăm poli de colectare şi de procesare a produselor astfel încât să putem producem şi să consumăm produse româneşti. PSD are în platforma sa programul „Cumpărăm produse româneşti”. Printr-un astfel de proiect putem să dezvoltăm lanţurile de valoare şi să punem împreună materia primă, industria prelucrătoare astfel încât să avem produse româneşti pe piaţa românească, dar şi pe piaţa europeană”, a mai spus el.

Ministrul Economiei vrea să fie valorificate materiile prime din haldele de steril

În plus, Spătaru a amintit că „programul geologic naţional a fost reglementat prin lege în 2018, dar încă nu au au fost adoptate normele de aplicare”.

„Vrem în 2022 să aprobăm aceste norme de aplicare şi să trecem la treabă. Vrem să identificăm materiile prime care pot fi folosite în industria prelucrătoare şi de asemenea să dezvoltăm clustere de producţie, astfel încât să scăpăm de acel element pe care-l vedem mai peste tot; România este exportator de materii prime.

Prima etapă o constituire adoptarea normelor de aplicare a programului geologic şi ne propunem ca în primul trimestru să finalizăm toate demersurile necesare. După aceea să utilizăm banii pe care i-am prevăzut în bugetul pe 2022 pentru identificarea resurselor care se găsesc în haldele şi iazurile din România. Vom începe un proces de identificare a acestor materiale, după care să vedem cum putem să le utilizăm.

Deja avem un număr de companii care doresc să implementeze proiectul. Suntem în faţa de preselecţie. La sfârşitul lunii ianuarie, vom avea un număr de beneficiari ai acestor fonduri”, a conchis el.

Întrebat dacă acest program va viza în principal judeţul Gorj, Florin Spătaru a explicat că Ministerul Economiei vrea să valorifice aceste resurse, precum şi „dezvoltarea unui lanţ de producţie ca România să nu mai devină exportator de materie primă”.

România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Câţi bani sunt puşi la bătaie

„Pentru proiectul de microelectronică avem un buget de 500 de milioane de euro care este prevăzut în PNRR. Cu cât cheltuim mai repede, banii sunt disponibili.

Pentru celelalte două proiecte, cel pe strategia de competitivitate, avem un buget prevăzut de două milioane de euro pe an deocamdată. Pentru programul geologic naţional avem un buget de două milioane de euro pe an”, a conchis ministrul Economiei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi răsfățate de astre până pe 23 mai. Leii sunt printre marii norocoși
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania