România, vulnerabilă la ameninţările cibernetice

România nu este încă pregătită să răspundă ameninţărilor venite din spaţiul virtual, iar între zona urbană şi cea rurală există o prăpastie în ceea ce priveşte accesul la Internet, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate pe tema Acordului multilateral antipiraterie (ACTA), Eduard Tric, preşedintele Internet Society România (ISOC România).

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 10:23
România, vulnerabilă la ameninţările cibernetice

‘Nu există reţetă-miracol pentru un Internet de calitate în România. Colaborarea între instituţii rămâne ceea mai eficientă în implementarea unor reforme. Există o prăpastie în accesul la Internet între zonele urbane şi zonele rurale. România nu este încă pregătită să răspundă ameninţărilor venite din spaţiul virtual. Internetul e la o răscruce la ora actuală, în 2012. Poate mulţi cred că Internetul este controlat de cineva. Nu sunt nici guvernele, nicio gestiune anarhică privată’, a afirmat Tric.

România a semnat, în data de 26 ianuarie a.c., alături de alte 21 de state membre UE, acordul internaţional antipiraterie de protejare a drepturilor de autor, ACTA.

Acordul, ce ar urma să fie ratificat de Parlamentul European în luna iunie, a fost semnat, printre altele, de: Polonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Grecia, SUA, Canada şi Coreea de Sud.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care urmăreşte să armonizeze standardele internaţionale privind protecţia drepturilor celor care produc muzică, filme, medicamente, modă şi o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuală.

ACTA vizează, de asemenea, pirateria online de filme şi muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe Internet.

Până la ora actuală, au suspendat discuţiile privind aprobarea prevederilor ACTA state precum: Cehia, Bulgaria, Letonia, Polonia şi Germania.

Guvernul de la Bucureşti a precizat, la finele lunii ianuarie, că semnarea de către România a Acordului multilateral antipiraterie – ACTA nu echivalează cu intrarea sa în vigoare, ci este doar o etapă dintr-un proces care ar urma să se încheie în vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.