Românii afectaţi de cutremure pot cere despăgubiri de la stat. Ce acte îţi trebuie la dosar

Românii afectați de cutremurele din 13 și 14 februarie din Gorj pot solicita despăgubiri, fără a fi necesare documente doveditoare de la Institutul pentru Fizica Pământului, însă există câteva acte ce trebuie incluse în dosar.

18 feb. 2023, 09:35
Românii afectaţi de cutremure pot cere despăgubiri de la stat. Ce acte îţi trebuie la dosar

PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a informat că, în procesul de evaluare a daunelor provocate de cutremurele din 13 și 14 februarie, asigurații nu sunt obligați să prezinte documente care să confirme producerea seismelor. Conform protocolului de colaborare încheiat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul referitor la cele două cutremure a fost deja trimis către toate companiile de asigurare implicate.

„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuințe au fost afectate să nu fie puși în mod inutil pe drumuri”, a explicat Director General al PAID, Nicoleta Radu, potrivit Adevarul.

PAID oferă și un sistem online de emitere a asigurării împotriva dezastrelor naturale (PAD), care poate fi accesat pe website-ul oficial paidromania.ro. Compania încurajează utilizatorii să verifice valabilitatea poliței lor prin accesarea butonului albastru „Verifică PAD” de pe același site web.

Potrivit datelor publicate pe site-ul PAID, în afara documentelor emise de autoritățile competente, care să ateste cauzele și împrejurările producerii sau apariției dezastrelor naturale, precum Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU)/Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din cadrul Primăriei, Prefectură sau alte organe abilitate prin lege, precum și Administrația Națională de Meteorologie sau Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, PAID afirmă că aceste documente nu mai sunt necesare, deoarece raportul a fost deja trimis de către Institutul pentru Fizica Pământului.

Cu toate acestea, persoanele care solicită despăgubiri trebuie să depună în dosarul lor următoarele:

1. Actul de identitate ale asiguratului, în copie.

2. Actele de proprietate ale locuinței asigurate, în copie.

În mod alternativ, de la caz la caz, se vor prezenta următoarele documente din care să rezulte calitatea asiguratului de proprietar asupra imobilului ce face obiectul dosarului de daună:

-Contract de vânzare-cumpărare;

-Contract de donație;

-Certificat de moștenitor, obligatoriu în cazul în care proprietarul sau asiguratul a decedat.

-Autorizația de construire împreună cu procesul verbal de recepție finală de la terminarea lucrărilor;

-Proces verbal de adjudecare la licitație a bunului imobil împreună cu procesul verbal de punere în posesie (în cazul imobilelor dobândite în urma unei licitații publice)

-Titlul de proprietate și procesul verbal de punere în posesie în cazul imobilelor restituite în baza Legii nr.10/2001 (republicată, cu modificările ulterioare) privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989

-Certificat de rol fiscal (nu de atestare fiscală) emis de autoritățile administrative din care să rezulte că imobilul asigurat figurează înscris în evidențele fiscale pe numele asiguratului împreună cu un Certificat din Registrul Agricol emis de Primăria unde se află imobilul asigurat.

Citeşte şi: Cum se folosesc cardurile pentru plata energiei. Până la ce dată pot fi utilizați banii de la stat