Românii au dreptul la încă o pensie, pe lângă cea de la stat. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a luat în prima zi de luni din acest an o decizie majoră privind pensiile, promulgând legea penasiilor ocupaţionale. Astfel, românii vor putea să primească o nou pensie, în afara celei de la stat.

RomaniaTV.net
06 ian. 2020, 08:33
Românii au dreptul la încă o pensie, pe lângă cea de la stat. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea privind pensiile ocupaționale a fost promulgată astăzi de către Klaus Iohannis, potrivit România TV. Asta înseamnă o nouă pensie pe care ar putea să o aibă românii pe lângă pensia de la stat.

Această pensie ar putea fi obținută de către cei care se află în câmpul muncii, iar angajatorul va decide dacă le va permite angajaților săi să primească acest tip de pensie. Contribuția va fi susținută atât de angajator cât și de angajat. Ca în cazul pensiilor din sistemul de stat, această contribuție va fi diferită în funcție de vechimea și funcția fiecăruia.

Proiectul acestei Legi a avut o largă susținere în Parlament, fiind vorba despre o directivă europeană pe care țara noastră a fost obligată să o implementeze în legislație.

Participantul la un fond de pensii ocupaţionale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute în schema fondului de pensii ocupaţionale (…) Angajatorul nu poate face reţineri pentru contribuţiile angajaţilor la un fond de pensii ocupaţionale fără acordul scris al angajatului„, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis.

Se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii şi se doreşte stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetăţean„, se mai arată în proiect.

Este o pensie facultativă pe care angajatorul o poate crea ca un beneficiu pentru angajaţii lui„, explica fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.