Românii au primit liber de la pandemie pentru a merge la biserică. Care este situaţia în restul ţărilor din Europa

Situația în care se regăsesțe România în plină pandemie de coronavirus din cauza sărbătorilor pascale este asemănătoare în mai multe țări ortodoxe din Europa, cu excepția Greciei. Președintele Româniai a declarat faptul că va solicita ministrului de Interne să revină asupra acordului MAI-BOR.

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 14:21
Românii au primit liber de la pandemie pentru a merge la biserică. Care este situaţia în restul ţărilor din Europa

Klaus Iohannis a anunțat, înaintea ședinței cu membrii Guvernului pentru stabilirea măsurilor impuse de prelungirea stării de urgență, că acordul dintre MAI și Biserica Ortodoxă Română este ”prea optimist”.

Citește și: Klaus Iohannis: „Voi solicita revocarea acordului MAI-BOR. Staţi acasă, altfel după Sărbători vom avea înmormântări”. Reacţia BOR

Românii ar fi putut merge, cu anumite condiții, la biserică în zilele premergătoare Sărbătorii Învierii, urmând ca ritualurile de Paște să fi fost săvârșite inclusiv de forțele de ordine, care vor distribui populației aflate acasă Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.

Conform acordului încheiat între MAI și Patriarhie, românii sub 65 de ani ar urma să meargă, vineri și sâmbătă, la biserică, pentru a lua pâinea sfințită. Aceștia trebuiau să respecte regulile de distanțare socială și să completeze în declarația pe propria răspundere la scopul deplasării ”ridicarea Sfintelor Paști”.

În noaptea Învierii, lumina urma să fie distribuită de voluntarii parohiilor și de către echipajele MAI credincioșilor aflați în proximitatea casei.

În Bulgaria, unul dintre puținele state în care bisericile nu au fost închise, se va oficia slujba de Paște, dar în afara lăcașelor de cult, la fel cum s-a întâmplat de Florii.

Atât Sinodul Bisericii Bulgare, cât și autoritățile au făcut un apel la credincioși să rămână acasă, dar bisericile au rămas deschise, iar slujbele se desfășoară în continuare.

„Le-am spus mitropoliților când m-au sunat și i-am sunat și eu să facă tot posibilul să mențină distanța între credincioși, să dezinfecteze icoanele și locul unde se întâlnesc,” a transmis săptămâna trecută premierul Bulgariei în timpul unui briefing de presă pe tema coronavirusului, scrie Basilica, agenția de presă a Patriarhiei Române.

În Republica Moldova, slujba de Înviere se va  desfășura în bisericile cu ușile închise, chiar dacă nu există o interdicție explicită a accesului în lăcașurile de cult.

Președintele Igor Dodon și Biserica Ortodoxă au transmis credincioșilor să stea acasă și să urmărească slujba de la televizor. În biserici se vor afla doar preoții și slujitorii necesari desfășurării slujbei.

Grecia este singura țară ortodoxă care s-a arătat consecventă restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. Sfântul Sinod a anunțat clar faptul că toate bisericile vor rămâne închise pe durata sărbătorilor de Paște, precizând faptul că ”înţelege pe deplin neliniştea Republicii Elene în această perioadă crucială”.
Guvernul a luat decizia de a anula toate evenimentele religioase din biserici, cu excepția înmormântărilor, lăcașurile de cult rămânând deschise doar pentru ”rugăciune individuală”.