Românii care nu-și vor face buletine cu cip NU vor mai putea călători în UE fără pașaport / Ce se întâmplă cu drapelul național și cu „genul”

Românii care nu vor să-și facă buletine cu cip vor trebui să călătorească în UE cu pașaport, așa cum s-a întâmplat până în anul aderării la blocul comunitar, 2007.

28 iul. 2022, 13:21
Românii care nu-și vor face buletine cu cip NU vor mai putea călători în UE fără pașaport / Ce se întâmplă cu drapelul național și cu „genul”

Încă de anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat introducerea noilor buletine pentru cetățenii români. Mai precis, este vorba despre cărți de identitate cu cip, proiect în care un procent important al populației nu are încredere.

Astfel, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a oferit noi informații pentru români, în special pentru cei care manifestă reticență în a-și lăsa datele biometrice în administrarea statului.

 

Comisia Europeană reintroduce pașapoartele pentru români

 

România, înapoi în anul 2006. Cei care doresc să rămână cu buletine normale, fără cip, vor putea călători în țările UE cu ajutorul unui pașaport, informează R3Media, în baza unui răspuns transmis de DEPABD.

„Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spațiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărți de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune (…)”, a trasmis DEPABD.

 

Steagul României va fi reintrodus pe buletine, „genul” va înlocui „sexul”

 

În urma presiunilor făcute de societate, autoritățile române au promis ca steagul României să fie reintrodus pe buletine.

„Astfel, în ceea ce privește însemnele naționale, s-a stabilit introducerea stemei naționale și a steagului României, atât pe cartea electronică de identitate, cât și pe cartea de identitate simplă”, a mai precizat sursa citată.

În schimb, „gen” va lua locul cuvântului „sex”, pentru a nu deranja reprezentanții minorității LGBT+.

„Referitor la terminologia utilizată, precizăm că au fost avute în vedere dispozițiile anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.295/2021, unde sunt stabilite expres doar două opțiuni: F pentru feminin, respectiv M pentru masculin”, a mai transmis DEPABD.

Cine dorește buletine electronice, le poate solicita până pe 2 august 2031. După această dată, vor rămâne cu buletine normale, simple.