Românii care pleacă în vacanţă trebuie să aibă mare grijă la această boală. Le poate strica vacanţa şi slăbeşte sistemul imunitar: Pune viața în pericol!

E sezonul concediilor, iar românii se întrec care mai de care în vacanţe departe de casă. Orice deplaseare însă vine cu riscuri şi probleme care ne pot pune în pericol sănătatea.

30 iul. 2021, 12:11
Românii care pleacă în vacanţă trebuie să aibă mare grijă la această boală. Le poate strica vacanţa şi slăbeşte sistemul imunitar: Pune viața în pericol!

Românii care pleacă în vacanţă trebuie să aibă mare grijă la această boală. Enterocolita este o boală care se manifestă cu preponderență în sezonul cald. Aceasta apare ca urmare a ingerării unor alimente alterate sau nerespectării regulilor de igienă corespunzătoare. Astfel, apar anumite infecții cu virusuri sau bacterii care afectează sistemul digestiv, provocând simptome neplăcute, severe.

Românii care pleacă în vacanţă trebuie să aibă mare grijă la această boală. Le poate strica vacanţa şi slăbeşte sistemul imunitar

Din fericire, enterocolita are simptome specifice, facilitând depistarea rapidă. În urma depistării, medicul va recomanda cel mai bun tratament, iar organismul se poate reface într-o perioadă de timp scurtă.

„Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău.

Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală.

Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe”, explică medicul infecționist, la Antena 3.

Citeşte şi: Nevasta lui Ilie Năstase, Ioana, și-a lăsat soțul ca să-și facă de cap în vacanță în Grecia. Nasty în culmea geloziei: „Nu am avut liniște deloc”