Românii care trag cu ochiul în telefonul mobil al altei persoane riscă sancțiuni grave. Citirea mesajelor este interzisă prin lege

Accesarea unui telefon mobil care nu îți aparține, fără consimțământul proprietarului, este considerată infracțiune și poate avea consecințe legale severe. Ce riști dacă nu respecți regulile.
Alina Costache
24 aug. 2024, 13:28
Românii care trag cu ochiul în telefonul mobil al altei persoane riscă sancțiuni grave. Citirea mesajelor este interzisă prin lege
Este ilegal să te uiți în telefonul mobil al altei persoane

Accesarea fără permisiune a mesajelor de un telefon mobil care aparține altei persoane reprezintă o infracțiune gravă și poate atrage sancțiuni legale severe. Deși pare o acțiune nevinovată, dacă este făcută fără acrodul persoanei în cauză, sunt considerate încălcări ale legii, scrie Capital.ro.

Avocata Gabrilea Ursărescu explică într-un videoclip pe TikTok că accesarea unui telefon al unei persoane fără acordul acesteia este oinfracțiune și are implicații legale grave.

Citește și: Catalogul amenzilor de la bloc. Rişti să rămâi fără 25.000 de lei dacă depozitezi haine, vopsea sau ziare vechi la subsol

Telefonul mobil este considerat sistem informatic datorită sistemului de operare. Accesul neautorizat la acesta se încadrează în infracțiune de acces ilegal la un sistem informatic.

Mai mult, citirea mesajelor, verificarea e-mail-urilor sau accesarea aplicațiilor bancare fără permisiune constituie o încălcare a secretului corespondenței.

Așadar, dacă accesezi fără consimțământ mesajele de pe telefonul partenerului, te poți face vinovat de violarea secretului corespondenței, o infracțiune distinctă care poate avea repercursiuni grave dacă se acționează pe cale legală.

Legislația în vigoare protejează confidențialitatea comunicărilor private. Astfel, se asigură că nimeni nu poate interveni în mesajele personale ale altei persoane fără acordul proprietarului.

Accesarea aplicațiilor bancare fără autorizație constituie o faptă foarte gravă. Conform specialiștilor, acest act poate duce la sancțiuni penale severe.

Avocata Gabriela Ursăresci a subliniat faptul că indiferent de tipul de informație accesată într-un telefin care nu-ți aparține, persoana afectată are dreptul să depună plângere penală.

Este foarte important ca toată lumea să conștientizeze riscurile și consecințele juridice ale acestor acțiuni. Respectarea intimității nu este doar o obligație morală, ci și una prevăzută de legislația din România.

Citește și: Amenzi uriașe pentru părinții care fac acest lucru cu copiii lor! Adio vacanțe în timpul anului școlar

Pentru a evita orice situație neplăcută, trebuie să se țină cont de o funcție esențială a telefonului pe care mulți oameni nu o folosesc: oprirea completă a smartphone-ului. Potrivit experților în securitate de la NASA, aceasta este una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ți proteja dispozitivul de atacurile cibernetice.

Hackerii pot ataca treptat funcțiile de securitate ale telefonului, începând cu apeluri pierdute și continuând cu instalarea unor fișiere care permit accesul gradual la sistem și la toate informațiile stocate pe dispozitiv. Aceste provese rămân adesea neobservate, dar pot fi prevenite prin oprirea completă a telefonului.

DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Cine vrea să cumpere România: Se vede din avion
Playtech.ro
Zodiile a căror viață se schimbă radical de la 1 ianuarie 2025. Dau lovitura încă din prima zi a anului
DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Adevarul
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Vestea momentului despre interzicerea mașinilor pe benzină și motorină. Strategia ce vizează România
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Meteorologii anunță ploi și ninsori în mai multe regiuni din țară. Care sunt zonele vizate?
Cancan.ro
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar mașinile pe benzină și motorină. Din 2025, înmatricularea va fi suspendată
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
Inginerii ucraineni repară constant centralele electrice avariate de atacurile rusești
MediaFlux
FĂRĂ PENSII MĂRITE ÎN 2025! „Legea nu a putut să fie finanțată”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Netflix scumpește abonamentele în România: Noile tarife intră în vigoare din ianuarie 2025