Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

Deficitul contului curent al balanței de plăți a atins în primele șase luni ale acestui an valoarea de 12,176 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Mircea Filipescu
14 aug. 2024, 09:21
Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

În detaliu, deficitul balanței bunurilor a crescut la 15,02 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât în aceeași perioadă din 2023.

În cadrul serviciilor, turismul și călătoriile românilor în străinătate au generat în primul semestru un deficit semnificativ, de 2,255 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 33% comparativ cu primele șase luni din 2023, potrivit CursDeGuvernare. Acest deficit, calculat pentru primele 6 luni ale anului, ar putea crește semnificativ în lunile următoare, perioada de vârf pentru deplasările turistice, ajungând la o estimare de 5 miliarde de euro până la sfârșitul anului.

Conform datelor furnizate de BNR, românii cheltuiesc în străinătate de două ori mai mult decât sumele obținute din încasările de la turiștii străini care vizitează România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a evidențiat în cadrul prezentării raportului asupra inflației faptul că în 2023, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate, în timp ce încasările de la turiștii străini au fost aproximativ la jumătate. Isărescu a subliniat că această situație reprezintă o „veșnică problemă a României”, referindu-se la impactul negativ asupra soldului contului curent. El a remarcat, de asemenea, că, deși sectorul serviciilor este excedentar în contul curent, turismul continuă să fie un domeniu cu un deficit major și în creștere.

Citeşte şi: Premieră la nivel mondial! Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de euro pentru o fabrică din România. Ce reacție a avut Nicolae Ciucă

Dacă tendința de creștere a deficitului turismului va continua și în semestrul al doilea, acesta ar putea ajunge la 5,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2024, contribuind semnificativ la majorarea deficitului de cont curent.

Această evoluție negativă a turismului românesc vine într-un an în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un record al încasărilor în Europa, care ar putea depăși 800 de miliarde de euro.

Raportul trimestrial al Comisiei Europene a Turismului (ETC) arată că temperaturile estivale ridicate, tarifele hoteliere mari și locațiile aglomerate nu împiedică sezonul de vacanțe de vară din Europa, cel puțin pentru moment. Conform acestui raport, se estimează că turiștii internaționali vor cheltui o sumă record de peste 800 de miliarde de euro în acest an în Europa, cu 37% mai mult decât nivelul de 583 de miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie. De asemenea, sosirile de turiști străini în Europa sunt în creștere cu 6% comparativ cu 2019, stabilind un nou record.

Citeşte şi: Cât de important este să economisești bani în această perioadă. Sfaturile oferite de profesorul Mircea Coșea: „Foarte multă prudență, foarte multă gândire, din punct de vedere al investițiilor”

Există, de asemenea, un interes crescut pentru destinațiile mai puțin vizitate și mai puțin aglomerate din sudul Europei. De exemplu, sosirile turiștilor străini în Croația au crescut cu 7,6% în prima jumătate a acestui an față de 2019, în timp ce Albania a înregistrat o creștere impresionantă de 86%.

Popularitatea a crescut și pentru destinațiile care oferă un curs de schimb avantajos. Bulgaria, de exemplu, a înregistrat o creștere de 29% a sosirilor internaționale, Serbia 40%, iar Turcia 22%, comparativ cu nivelurile pre-pandemice.

În România, creșterea numărului de turiști a fost de doar 3% în primul semestru al anului 2024, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor INS.

Sectorul serviciilor a înregistrat un excedent de 6,15 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, datorită contribuției semnificative a sectorului IT și a transporturilor.

Cel mai mare excedent a fost înregistrat în serviciile de telecomunicații și IT, cu 2,94 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, urmate de sectorul transporturilor, cu 2,74 miliarde de euro. De asemenea, serviciile de prelucrare a bunurilor în regim de lohn au adus un excedent de 1,47 miliarde de euro, iar alte servicii au înregistrat un excedent de 1,25 miliarde de euro.

Citeşte şi: Guvernul pregăteşte creşterea redevenţelor pentru resurse naturale. Marcel Boloş: „Este ruşinos, 0,01 lei pe litrul de apă geotermală exploatat”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”