Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

Deficitul contului curent al balanței de plăți a atins în primele șase luni ale acestui an valoarea de 12,176 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Mircea Filipescu
14 aug. 2024, 09:21
Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

În detaliu, deficitul balanței bunurilor a crescut la 15,02 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât în aceeași perioadă din 2023.

În cadrul serviciilor, turismul și călătoriile românilor în străinătate au generat în primul semestru un deficit semnificativ, de 2,255 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 33% comparativ cu primele șase luni din 2023, potrivit CursDeGuvernare. Acest deficit, calculat pentru primele 6 luni ale anului, ar putea crește semnificativ în lunile următoare, perioada de vârf pentru deplasările turistice, ajungând la o estimare de 5 miliarde de euro până la sfârșitul anului.

Conform datelor furnizate de BNR, românii cheltuiesc în străinătate de două ori mai mult decât sumele obținute din încasările de la turiștii străini care vizitează România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a evidențiat în cadrul prezentării raportului asupra inflației faptul că în 2023, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate, în timp ce încasările de la turiștii străini au fost aproximativ la jumătate. Isărescu a subliniat că această situație reprezintă o „veșnică problemă a României”, referindu-se la impactul negativ asupra soldului contului curent. El a remarcat, de asemenea, că, deși sectorul serviciilor este excedentar în contul curent, turismul continuă să fie un domeniu cu un deficit major și în creștere.

Citeşte şi: Premieră la nivel mondial! Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de euro pentru o fabrică din România. Ce reacție a avut Nicolae Ciucă

Dacă tendința de creștere a deficitului turismului va continua și în semestrul al doilea, acesta ar putea ajunge la 5,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2024, contribuind semnificativ la majorarea deficitului de cont curent.

Această evoluție negativă a turismului românesc vine într-un an în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un record al încasărilor în Europa, care ar putea depăși 800 de miliarde de euro.

Raportul trimestrial al Comisiei Europene a Turismului (ETC) arată că temperaturile estivale ridicate, tarifele hoteliere mari și locațiile aglomerate nu împiedică sezonul de vacanțe de vară din Europa, cel puțin pentru moment. Conform acestui raport, se estimează că turiștii internaționali vor cheltui o sumă record de peste 800 de miliarde de euro în acest an în Europa, cu 37% mai mult decât nivelul de 583 de miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie. De asemenea, sosirile de turiști străini în Europa sunt în creștere cu 6% comparativ cu 2019, stabilind un nou record.

Citeşte şi: Cât de important este să economisești bani în această perioadă. Sfaturile oferite de profesorul Mircea Coșea: „Foarte multă prudență, foarte multă gândire, din punct de vedere al investițiilor”

Există, de asemenea, un interes crescut pentru destinațiile mai puțin vizitate și mai puțin aglomerate din sudul Europei. De exemplu, sosirile turiștilor străini în Croația au crescut cu 7,6% în prima jumătate a acestui an față de 2019, în timp ce Albania a înregistrat o creștere impresionantă de 86%.

Popularitatea a crescut și pentru destinațiile care oferă un curs de schimb avantajos. Bulgaria, de exemplu, a înregistrat o creștere de 29% a sosirilor internaționale, Serbia 40%, iar Turcia 22%, comparativ cu nivelurile pre-pandemice.

În România, creșterea numărului de turiști a fost de doar 3% în primul semestru al anului 2024, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor INS.

Sectorul serviciilor a înregistrat un excedent de 6,15 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, datorită contribuției semnificative a sectorului IT și a transporturilor.

Cel mai mare excedent a fost înregistrat în serviciile de telecomunicații și IT, cu 2,94 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, urmate de sectorul transporturilor, cu 2,74 miliarde de euro. De asemenea, serviciile de prelucrare a bunurilor în regim de lohn au adus un excedent de 1,47 miliarde de euro, iar alte servicii au înregistrat un excedent de 1,25 miliarde de euro.

Citeşte şi: Guvernul pregăteşte creşterea redevenţelor pentru resurse naturale. Marcel Boloş: „Este ruşinos, 0,01 lei pe litrul de apă geotermală exploatat”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
La ce viteză decolează avionul? Mulți ar crede că e mai mare, valorea este depășită de vitezomani pe autostrăzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Minuni, întâmplări neobișnuite și legende petrecute în România în perioada Paștelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București