Românii consumă cu 30% mai mulți mici în minivacanța de 1 mai, comparativ cu anul trecut

Cererea de mici pentru minivacanța de 1 mai a crescut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. Producția estimată de procesatori a fost de 18 milioane de mici, adică jumătate dintre români vor consuma acest produs.

30 apr. 2023, 18:46
Românii consumă cu 30% mai mulți mici în minivacanța de 1 mai, comparativ cu anul trecut

Românii consumă cu 30% mai mulți mici în minivacanța de 1 mai, comparativ cu anul trecut

„Din informaţiile furnizate de membrii ARC, există o creştere a cererii de mici pe piaţă, care variază însă foarte mult de la companie la companie. Estimăm această creştere ca fiind de 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, şi cu aproximativ 8% mai mare faţă de perioada 1 ianuarie – 25 aprilie 2023. Producţia totală de mici este estimată la aproximativ 1.500 de tone pentru această minivacanţă de 1 Mai, ceea ce ar însemna 18 milioane de mici, luând în calcul faptul că în general un mic are cam 80 de grame înainte de a-l pune pe grătar”, a declarat, pentru Agerpres, Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Românii preferă și în acest an micii făcuți dintr-un amestec de carne de porc şi vită.

Reprezentantul procesatorilor a adăugat că evoluţia pestei porcine africane în România continuă să fie principalul obstacol în ceea ce priveşte schimbul intracomunitar cu mici tradiţionali, însă companiile autohtone s-au adaptat şi oferă românilor din diaspora mici făcuţi din carne provenită din statele Uniunii Europene lipsite de restricţii pentru această boală.

Citește și Ce conţin micii la caserolă de la Kaufland, Carrefour sau Auchan. Grijă mare la aceste ingrediente

„Principalul obstacol în comerţul intraunional cu mici îl constituie pesta porcină africană. Ca atare, doar companiile care utilizează carne de porc materie prima eligibilă, provenită din state membre ale UE lipsite de restricţii pentru această boală, pot livra către magazinele româneşti aflate în ţările unde există comunităţi mari de români. Spre aceste destinaţii, micii pleacă congelaţi şi poartă pe etichetă marca de identificare de formă ovală prin care se atestă faptul că materia primă utilizată nu provine de la porci crescuţi în România. Estimarea companiilor care livrează în spaţiul european indică o creştere a cererii de mici de 10% comparativ cu restul anului”, a subliniat directorul executiv al ARC.

Cu toate că nu a fost făcută o statistică oficială în ceea ce privește consumul de mici în România, estimările ARC arată că se consumă circa 200-250 de milioane de mici, respectiv 20.000 de tone.

„Nu există o statistică oficială privind consumul de mici în România. Micii se încadrează în categoria cărnii preparate, categorie care cuprinde şi alte sortimente, cum ar fi cârnaţii proaspeţi sau uşor afumaţi care mai păstrează caracteristicile cărnii proaspete. Din estimările noastre, consumul anual s-ar ridica la aproximativ 200-250 milioane de mici, în jur de 20.000 de tone”, a menţionat Dana Tănase.

Citește și Ce poți să pățești dacă preferi mici cu bere. Medic nutriționist: „Cea mai nocivă combinație”

Dacă vorbim de prețul micului autohton, Dana Tănase spune că în contextul inflaţiei ridicate înregistrate în ultimul an, efectele se văd şi asupra acestui produs.

„Traversăm o perioadă caracterizată printr-o mare volatilitate a preţurilor, iar creşterile de costuri de producţie pe care le înregistrăm începând cu preţul cărnii de porc şi vită, principala materie primă pentru mici, produc efecte şi asupra preţului micului autohton. Cu siguranţă, şi consumul pentru acest produs atât de iubit de români a înregistrat o scădere”, a concluzionat Dana Tănase.