Românii cumpără maşini mai ales vara. Care sunt culorile preferate

Cele mai bune luni pentru vânzările de maşini noi au fost, în ultimii ani, cele de după începerea programului guvernamental Rabla, adică în general mai, iunie şi august. 

12 mart. 2016, 09:35
Românii cumpără maşini mai ales vara. Care sunt culorile preferate

Când vine vorba de colori, românii preferă nuanţele obişnuite precum gri, alb, negru, dar şi roşu, în detrimentul celor puternice, cum sunt verde deschis, portocaliu sau roz, a declarat directorul de vânzări al autovit.ro, Cristian Cojocaru, scrie news.ro.

La categoria maşini second-hand aduse din import, lunile iulie, octombrie şi decembrie au fost fruntaşe la numărul de înmatriculări. La polul opus, ianuarie şi februarie au fost mereu luni mai slabe, urmate de aprilie.

”Vânzările de maşini sunt strâns legate de contextul economic al unei ţări. Românii analizează foarte bine perioadele în care îşi achiziţionează autoturisme şi aşteaptă în mod special implementarea programelor naţionale pentru a obţine reduceri semnificative pentru maşinile noi”, a precizat Cojocaru, pentru News.ro.

În ceea ce priveşte reînmatriculările de maşini second-hand în ţară, cele mai multe tranzacţii au loc la începutul primăverii, în prima lună de vară şi în toamnă. Astfel, martie, iunie şi octombrie sunt cele mai bune luni.

Pe Autovit.ro numărul de anunţuri disponibile variază mult de-a lungul anului, perioadele fruntaşe fiind la final de primăvară şi la începutul toamnei. Luna august aduce o scădere faţă de iulie, dar cea mai slabă perioadă rămâne cea a sărbătorilor de iarnă şi a celor pascale. În perioadele de maxim numărul de maşini puse la vânzare ajunge să fie cu 40% mai mare decât în perioadele de minim, potrivit datelor site-ului de anunţuri auto.

În momentul vânzării, sunt dezavantajate autoturismele în culori neobişnuite, mai ales dacă este vorba de cele de volum, iar proprietarul poat să piardă chiar şi câteva mii de euro.

În ansamblu, mărcile germane deţin 20% din piaţa românească de maşini noi şi peste 63% din piaţa celor second-hand, potrivit aceloraşi date. Însă dintre totate mărcile din Germania, trei branduri auto premium, adică Audi, BMW şi Mercedes, sunt cele mai căutate în România, la fel ca peste tot în lume.

Dacă înainte de criză cele trei mărci premium nemţeşti adunau împreună sub 3% din numărul maşinilor noi de pe piaţă românească, în 2015 procentul a ajuns la 7%, Mercedes conducând din poziţia de lider vânzările de autoturisme pe plan local.

Comparativ cu media Uniunii Europene, mărcile germane premium au, totuşi, puţin din piaţa maşinilor noi. Însă acest lucru este explicabil prin puterea mai mică de cumpărare din ţară şi prin faptul că în România, Dacia are o treime din piaţă, iar restul mărcilor îşi împart restul de două treimi din piaţă. La nivelul UE, marca de pe primul loc, Volkswagen, are sub 13% din piaţă.

Consumul prea mare al maşinilor cu motoare pe benzină este principalul argument pentru care, în ultimii ani, balanţa a înclinat mai mult spre vânzările de maşini diesel. În România una din trei maşini funcţionează cu carburant diesel, mai spune Cristian Cojocaru.

Pe Autovit.ro, în momentul de faţă, sunt scoase la vânzare peste 5.500 de autoturisme cu motoare pe benzină şi aproape 15.000 pe motorină.

De altfel, şi statisticile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) arată că peste 50% din maşinile vândute în 2015 în România au motoare diesel.

Vânzările de maşini noi sunt stimulate în România şi de stat, prin programul Rabla. Acesta continuă şi în 2016, dar are un buget de doar 135 de milioane de lei, cu 30% mai mic decât anul trecut. Banii ajung pentru acordarea a 20.700 de tichete de casare, cu aproximativ 4.000 mai puţine decât anul trecut. 

Valoarea primei de casare rămâne 6.500 de lei, iar la aceasta se pot adauga şi alte bonusuri – pentru achiziţia unei maşini cu emisii reduse de pildă, sau a unei maşini electrice.