Românii de la graniţă îşi trimit copiii la şcoală în Ungaria, pentru condiţii mai bune VIDEO

Românii de la graniţa cu Ungaria încep să prefere şcolile vecinilor. Dacă până de curând erau căutate universităţile din Ungaria, acum chiar şi copiii de scoală generală sunt înscrişi la cursuri peste graniţă.

RomaniaTV.net
03 sept. 2012, 14:22
Românii de la graniţă îşi trimit copiii la şcoală în Ungaria, pentru condiţii mai bune VIDEO

Letavertes este un oraş situat la zece kilometri de oraşul Săcueni, peste graniţă. Acum, şcolile de acolo sunt mai bogate cu câţiva copii din România. Părinţii i-au mutat aici pentru că şcolile sunt mai dotate. La Letavertes, spre exemplu, elevii fac orele de educaţie fizică în bazin.

„Da, sunt copii din Săcueni care vin aici la şcoala noastră (…)Cred că sunt condiţii mai bune decât la Secuieni. De exemplu, şcoala a fost renovată de puţin timp, avem piscină, o bibliotecă bine dotată”, a declarat Letavertes Nagy, directoarea liceului Arany Janos.

Un alt motiv pentru care copiii sunt înscrişi la şcolile din Ungaria este că părinţii lucrează peste graniţă şi chiar au case cumpărate acolo. Mai mult, bunicii stau în Ungaria şi pot avea grijă mai uşor de nepoţi.

Şcoala din Săcueni a fost renovată în anul 2008 din fondurile Băncile Mondiale, iar lucrările au costat 4 milioane de lei. Chiar şi asa, tot nu arată ca multe şcoli din Ungaria, iar dotările sunt mai slabe.