Românii din alte șase județe pot ieși mai repede la pensie, din cauza poluării. Lista cu localitățile vizate a fost completată

Lista cu localitățile în care românii pot ieși mai devreme la pensie, din cauza poluării, a fost actualizată, din nou. Astfel, au fost incluse alte 15 localități, din șase județe, iar românii de aici pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme.

27 iun. 2023, 09:25
Românii din alte șase județe pot ieși mai repede la pensie, din cauza poluării. Lista cu localitățile vizate a fost completată

Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă prin care este extins numărul persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, din cauza poluării. Până acum, pe această listă se aflau 16 localități, iar acum numărul acestora a ajuns la 31. Per total, aproape 600.000 de români vor putea, în acest caz, să iasă la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizări.  Este vorba despre românii care trăiesc în acele zone în care există un grad ridicat de poluare remanentă, cauzată de extracția, arderea, sau prelucrarea diferitelor minereuri.

Citește și  Un deținut este căutat de polițiști după ce a fugit de la un punct de lucru

În proiectul adoptat de Camera Deputaților figurează acum toate cele 31 de localități în care se poate ieși la pensie, fără penalizare, cu doi ani mai devreme.

„Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor”, se detaliază în proiectul de lege adoptat.

Citește și  Care este cea mai scumpă staţiune de pe litoralul românesc. Parcarea, şezlongul şi shaorma te vor jefui de bani!

În acest caz, Camara Deputaților a fost for decizional astfel încât legea va merge acum la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. De precizat că această facilitate este acordată doar pentru cei care au locuit, efectiv. cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de opt kilometri în jurul acesteia.