Românii din Austria primesc 300 de euro bonus pentru încălzire. Voucherele pentru facturi, menţinute şi în România în 2024

Guvernul este generos cu voucherele pe care le dă românilor, iar unele ajung și la 50.000 lei. Trebuie înţeles că acestea sunt plăţi de la buget şi că aceste cheltuieli sunt toate generatoare de inflaţie. Şi în alte ţări ale Europei se menţin subvenţiile pentru categroiile defavorizate.

22 dec. 2023, 10:52
Românii din Austria primesc 300 de euro bonus pentru încălzire. Voucherele pentru facturi, menţinute şi în România în 2024

Românii cu venituri mici beneficiază încă de cardul de energie, un ajutor pentru plata facturilor, iar acum se fac unele schimbări la lege. Comisia Europeană a anunţat sistarea subvenţiilor, dar Guvernul român speră să menţină sprijinul şi în 2024.

Românii din această regiune a Austriei primesc minim 300 de euro bonus pentru încălzire și locuință. În multe state federale, au fost deja aprobate noi subvenții din cauza creșterii costurilor în timpul sezonului de încălzire. De asemenea, în multe locuri există bonusuri și scutiri pentru costurile ridicate ale chiriei și ale energiei electrice. Acum, pe lângă subvenția pentru costul locuinței și bonusul pentru îngrijirea copiilor de 150 de euro fiecare, în Austria Inferioară a fost stabilită și noua subvenție pentru costurile de încălzire și subvenția pentru costul locuinței.

Românii primesc bonus pentru încălzire și locuință

Subvenția pentru costurile de încălzire în Austria Inferioară a fost în cele din urmă aprobată. Trebuia să poată fi solicitată încă din noiembrie, dar a fost amânată până în decembrie. Subvenția pentru încălzire din Austria Inferioară pentru sezonul 2023/2024 a fost aprobată marți, precizează finanz.at.

Au dreptul la aceasta toate persoanele, inclusiv românii care și-au înregistrat reședința principală în Austria Inferioară de cel puțin șase luni și ale căror venituri se situează sub rata de referință a alocației de egalizare din cadrul ASVG. Beneficiarii de ajutor social primesc această sumă fără a fi nevoiți să depună o cerere.

Vouchere facturi 2024. Veste bună, s-a decis târziu în noapte, Ciolacu a anunțat că schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă

Subvenția se ridică la 150 de euro și se majorează cu încă 75 de euro pentru toate persoanele singure sau comunitățile de locatari care primesc o prestație în temeiul Legii de punere în aplicare a asistenței sociale din Austria Inferioară pentru cel puțin o lună în perioada decembrie 2023 – martie 2024, scrie Ziar Romanesc.

O cerere pentru subvenția pentru costurile de încălzire poate fi depusă la municipalitatea de reședință începând cu 20 decembrie 2023 și până la 31 martie 2024 inclusiv.

DOCUMENT Voucherele și ajutoare sociale tăiate în 2024. Ce bugetari rămân fără tichete de vacanță

Până la sfârșitul anului 2023, subvenția pentru costul locuinței din Austria Inferioară de 150 de euro plus 50 de euro pentru fiecare persoană suplimentară din gospodărie poate fi solicitată și plătită și în Austria Inferioară.

Limitele de venit sunt de 20.000 de euro pe an pentru persoanele singure. Și de 50.000 de euro pentru gospodăriile formate din mai multe persoane. În total, statul investește din nou 45 de milioane de euro în subvenția pentru locuințe.

Vouchere facturi 2024, românii au parte de veşti bune. S-a decis târziu în noapte, Ciolacu a anunțat că schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă

Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă. Premierul a declarat că azi-noapte, în şedinţa de Guvern în care s-a aprobat bugetul pe 2024, au fost făcute modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, transmite News.ro.

Vouchere eMag și prime de sute de lei pentru o mare parte din angajații ASF! Toți așteaptă cel de-al 15 salariu

Premierul a fost întrebat la Caransebeş ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie.

„Continuă. (..) Noi am termina şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la MInisterul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a spus şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că „vor continua compensările”: ”Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la caznic, din Europa, la acest moment”.

Premierul a vorbit şi despre cererea de plată numărul 3, precizând că „este vorba de 2,7 miliarde de euro pe care îi vom primi anul viitor, după verificarea celor 74 de jaloane trimise deja”.

„Eu o consider o împlinire a întregului Cabinet, nu neapărat a lui Marcel Ciolacu, dar e o cerere care trebuia depusă din martie. Important este că am reuşit să o depunem, în momentul acesta, şi după modificarea PNRR şi după introducerea capitolelor cu RePower EU”, a mai precizat primul-ministru.

Companiile din energie reclamau că bugetul nu prevede nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatori

Guvernul „dinamitează” schemele de plafonare a prețului energiei livrate oamenilor: zero lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic, atrage atenția Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, susține Federația.

Vouchere energie 2024. Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial despre plafonarea tarifelor

Potrivit federației, restanțele la plată sunt deja de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget, în timp ce riscul imposibilității asigurării energiei este „real, extrem de grav și inevitabil” și „poate duce la colapsul sistemului energetic național”.

„ACUE își exprimă îngrijorarea față de faptul că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei.”, potrivit unui comunicat al ACUE.

În consecință, Federația solicită Guvernului „să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicită asigurarea surselor de finanțare.”

Potrivit federației ACUE, în prezent sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, „pentru care nu există surse de finanțare.”

„În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene”, potrivit sursei citate.