Românii din Italia trimit mai puţini bani în ţară. Ce arată cifrele oficiale ale Băncii Centrale Italiene

Românii din Italia au trimis mai puțini bani acasă în trimestrul al treilea din 2022, în comparație cu perioada similară anului precedent. Datele au fost făcute publice de Banca Centrală Italiană.

22 feb. 2023, 23:18
Românii din Italia trimit mai puţini bani în ţară. Ce arată cifrele oficiale ale Băncii Centrale Italiene

Datele oficiale ale Băncii Centrale a Italiei arată că românii din Italia au trimis acasă mai puțini bani. Într-un raport publicat recent și care cuprinde cifrele din trimestrul al treilea al anului 2022, Banca Centrală anunța că românii au trimis acasă suma de 121,61 milioane de euro, în scadere față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit documentului publicat pe site-ul oficial al băncii, în al treilea trimestru al anului 2022, remiterile trimise în străinătate din Italia au crescut cu 3,5% în valoare față de aceeași perioadă din 2021, scrie Stiridiaspora.ro.

Bani trimisi de romanii din Italia in T3 2022

Cele mai substanțiale creșteri au fost înregistrate în fluxurile către țările asiatice (+7,7 la sută) și, într-o măsură mai mică, în cele referitoare la Africa de Nord și Orientul Apropiat (+4,7 la sută) și la Africa Africa sub-sahariană (+4,3 la sută).

Pe de altă parte, remiterile către țările europene au scăzut, în special către cele aparținând Uniunii Europene (-6,6 la sută). Pe baza celor patru trimestre încheiate în septembrie 2022, primele trei țări beneficiare de remiteri din Italia sunt confirmate ca Bangladesh, Pakistan și Filipine, care au primit 14,2%, 8,7% și, respectiv, 7,4% din fluxurile de ieșire.

Citeşte şi: Accident grav, un român a intrat cu TIR-ul până în bucătăria unei case: „Am crezut că e cutremur”

România a primit doar 6,6% din banii trimiși de imigranții din Italia în străinătate, față de 7,6% din trimestrul 3 din 2021.

În anul 1991 erau 10.000, iar asta arată cât de rapidă a fost creșterea. Pentru a ilustra aceste date este Benedetto Coccia, cercetător la Institutul de Studii Politice ‘S. Pius V’, unul dintre curatorii studiului „30 de ani de imigrație românească în Italia”, creat împreună cu Centrul de Studii și Cercetare Idos. Studiul a fost prezentat la Roma în cadrul conferinței „Românii în Italia între vechi stereotipuri și noi orizonturi”, organizată în Campidoglio de Ambasada României în Italia.

Citeşte şi: Expert al Bancii Mondiale: „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare pentru România”