Românii, îndemnați de doi medici celebri să renunțe la alcool: „E toxic!”. Ficatul și creierul, primele organe afectate

La fel ca în cazul nutriționistului Virgil Stroescu, nici doctorul-vedetă Mihail nu este de acord cu consumul de alcool. Totuși, cei care au acest obicei, trebuie să țină cont de câteva reguli clare, pentru a proteja pe cât de mult posibil sănătatea. 

18 aug. 2023, 16:43
Românii, îndemnați de doi medici celebri să renunțe la alcool: „E toxic!”. Ficatul și creierul, primele organe afectate

Medicul Mihail a oferit câteva sfaturi practice urmăritorilor săi din social media. Consumul de alcool trebuie făcut cu moderație.

„În realitate, chiar nu merită să bei alcool, dar dacă totuși vrei să faci asta, există o modalitate de a o face puțin mai sigur.

Acum, dacă vrei să respecți o singură regulă din acest protocol, cea mai importantă este aceasta de a bea un singur pahar de alcool pe oră. Știu că este greu și că nu vrei să te uiți mereu la cronometru, dar paharul pe oră este regula de aur.

Al tău ficat poate procesa un singur pahar pe oră, asta însemnând 400 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de tărie.

Așa că poți să bei, alege tu ce vrei, dar fixează fix paharul pe oră. Dacă-ți iei un pahar de bere, întinde-o pe jumătate de oră, iar după hidratează-te cu apă. Dacă este un pahar de tărie, îi poți pune multă gheață și așa să-l întinzi. Dacă respecți această regulă, practic dai timp ficatului să proceseze”, a comentat dr. Mihail pe TikTok.

Ficatul este primul organ afectat de consumul de alcool.

„Alcoolul îți distruge ficatul, pentru că este toxic. Dacă bei mult, el se duce direct în ficat, nu este niciun alt țesut care să-l descompună. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât ficatul ăla va fi mai avariat.

Asta e cu atât mai important pentru persoanele care au ficat gras, care e deja bolnav, pentru că poate mănânci deja mult, un exces caloric, care se depune deja pe ficat și el este gras și lucrează greu.

Persoanele care au deja problemele cu ficatul, le este absolut interzis alcoolul, pentru că următorul pas este ciroza, care este reversibilă, iar singurul tratament este transplantul. 4% din cancerele de pe acest pământ sunt cauzate de alcool”, a mai comentat dr. Mihail.

Alcoolul atacă ficatul și creierul

De asemenea, potrivit medicului Virgil Stroescu, alcoolul afectează puternic creierul uman.

„Alcoolul e un toxic si un singur pahar de bere nu rămâne neînscris în creier. Dacă iei o bucată de vată cu spirt şi o pui sub buză, o ţii trei minute, când o scoţi, e roşie. Asta pentru că a stricat mucoasa din gură. Când bei o ţuică, tot esofagul e rană. Pe unde trece, face rău.

Dacă bei o sticlă de bere, patru ore sta in celulele organismului si omoara tot ce este viu. Orice gram de alcool e toxic. Alcoolul scurtează viaţa, atacă ADN-ul (…)”, a dezvăluit Virgil Stroescu, la România TV.