Românii îşi vor putea schimba furnizorul de energie electrică și gaze mai ușor, în doar 24 de ore

ANRE a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale, care va permite schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore.

27 ian. 2022, 12:50
Românii îşi vor putea schimba furnizorul de energie electrică și gaze mai ușor, în doar 24 de ore

Românii îşi vor putea schimba românii furnizorul de energie electrică și gaze mai ușor, în doar 24 de ore. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie ( ANRE ) implementează proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Citeşte şi: Şedinţă de Guvern pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă privind compensarea facturilor la energie, la o zi de la aprobare. Ce se modifică

Platforma online are drept scop optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie în scopul reducerii birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin gestionarea fluxului de informaţii în mod complet automatizat pentru a onora solicitările, respectând termenele legale şi utilizând eficient resursele financiare şi umane a tuturor entităţilor implicate.

Citeşte şi: Scandal în Coaliţie pe compensarea şi plafonarea facturilor la energie. PSD critică OUG pentru facturi și cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie

Prin intermediul acestui proiect se vor putea îndeplini noile cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore, precum şi realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.