Românii locuiesc cel mai înghesuit din Europa: Cele mai multe case nu au baie şi duş

90% din blocurile din România sunt vechi și au nevoie de modernizări sau reabilitări, iar peste 35% necesită reparații urgente pentru a nu se prăbuși. Bulgaria este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, dar România are cele mai scăzute condiții de locuire. Românii sunt cei care locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie și duș și fără spații verzi din UE. Sunt tristele concluzii ale unei analize guvernamentale.

09 dec. 2016, 13:45
Românii locuiesc cel mai înghesuit din Europa: Cele mai multe case nu au baie şi duş

Documentul relevă că numărul mediu de camere pe locuință din România este de 2-3, mult sub numărul mediu de camere pe locuință din alte țări europene, și că nivelul relativ constant al numărului mediu de persoane pe cameră de locuit pentru decilele cu venituri medii spre ridicate indică lipsa opțiunilor de locuit indiferent de venitul sau dimensiunea gospodăriei.

În 2014, rata de supraaglomerare a României din punct de vedere al locuinței a fost de 52,3%, cea mai mare dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, depășind de trei ori media UE, de 16,9%. Într-un astfel de trist clasament, România a fost urmată de Polonia (44,2%) și Bulgaria (43,3%).

„România este, după Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, însă are cele mai scăzute condiții de locuire”, este arătat în raportul redactat la nivelul Guvernului.

Alături de indicatorul supraaglomerării, suprafața locuinței poate oferi o imagine asupra calității locuirii, în ceea ce privește existența unui spațiu util suficient la nivelul locuințelor. În 2012, suprafața medie a unei locuințe în statele UE a fost de 102,3 metri pătrați. În România, suprafața medie utilă a unei locuințe este de 46,9 metri pătrați.

În comparație cu suprafața medie locuibilă de 34 metri pătrați pe persoană din Europa, România are o medie relativ scăzută pe persoană (20 metri pătrați). „Deși 20 metri pătrați s-ar putea să nu pară prea puțin sau nerezonabil în comparație cu cele mai multe țări din lume, este important de observat că suprafața medie locuibilă discutată aici este diferită de suprafața «netă» locuibilă pe persoană. Media de aici este calculată prin împărțirea suprafeței rezidențiale construite totale (inclusiv potențialele clădiri libere) la populație. Deși rata de vacantare este ridicată, ca în cazul României, suprafața medie «netă» pe persoană este, de fapt, mult mai mică”, este atenționarea din document.

Situația este destul de cenușie și în ceea ce privește numărul locuințelor dotate cu baie proprie. În 2014, an pentru care există ultimele date oficiale, România ocupa primul loc în UE în privința ponderii populației care nu deține baie sau duș în locuință. Acest fapt înregistrează în populația totală o valoare de 31,7%, fiind urmată la mare distanță de Letonia și Lituania (16%, respectiv 12%).

Sursa: profit.ro