Românii nevaccinaţi ar putea primi teste anti-COVID plătite de stat. Ce prevede proiectul lui Alexandru Rafila privind certificatul COVID la locul de muncă

Statul poate plăti angajaţilor nevaccinaţi până la 11 teste antigen rapide pe lună, după cum reiese din draftul proiectului de lege propus de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru implementarea certificatului verde la locul de muncă.

09 dec. 2021, 21:12
Românii nevaccinaţi ar putea primi teste anti-COVID plătite de stat. Ce prevede proiectul lui Alexandru Rafila privind certificatul COVID la locul de muncă

Draftul proiectului de lege prin care Românii nevaccinaţi ar putea primi teste anti-COVID plătite de stat prevede şi sancţiuni. Angajatorii care nu respectă legea pot fi amendaţi cu până la 100.000 de lei, conform Libertatea.

Noul certificat COVID va fi obligatoriu la locul de muncă, atât la stat, cât şi în mediul privat, în momentul în care se înregistrează creșterea numărului de infectări, pentru 3 săptămâni consecutive, cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri.

Românii nevaccinaţi ar putea primi teste anti-COVID plătite de stat. Ce se întâmplă cu oamenii care nu vor să se vaccineze

În cazul în care sunt angajaţi care nu vor să se vaccineze, statul va pune la dispoziţie un fond din care vor fi plăti până la 11 teste antigen rapide, pe lună, pentru fiecare angajat.

Astfel, din moment ce un test este valabil 24 de ore, cele 11 testări gratuite sunt suficiente pentru a permite angajaților nevaccinați să vină totată luna la serviciu, arată sursa citată.

Citeşte şi: Rafila implică populația, farmaciile și medicii de familie în gestionarea pandemiei COVID

Certificatul COVID, oligatoriu şi pentru parlamentari

Şi parlamentarii, demnitarii şi primarii vor fi obligaţi să prezinte un certificat electronic COVID-19.

Dacă un angajat refuză să prezinte certificatul, atunci angajatorul este obligat să suspende contractul de muncă al acestuia, iar angajatul are dreptul să atace măsura în instanță. În cazul în care angajatorul nu suspendă contractul de muncă, poate fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 100.000 de lei.

Cui se eliberează Certificatul Electronic COVID-19

  • Persoanelor vaccinate cu prima doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze, inclusiv.
  • Persoanelor vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din două doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema din 1 doză, cu valabilitate 30 iunie 2022.
  • Persoanelor care au avut infecția SARS-COV 2, dovedită prin existența în platforma CoronaForms, cu valabilitate de 180 de zile.
  • Persoanelor testate cu test antigen rapid, cu valabilitate de 48 de ore.
  • Persoanelor testate cu test NAAT/PCR, cu valabilitate de 72 de ore.

De asemenea, va fi implementat și un certificat provizoriu pentru persoanele care nu au încă efectuată schema completă de vaccinare, spun sursele citate.

Astfel, toți angajații de la stat sau din mediul privat sunt obligați să prezinte certificatul COVID la venirea la locul de muncă.

Obligativitatea de a prezenta Certificatul Electronic COVID-19, este eliminată la 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii: scăderea timp de 3 saptamani consecutive a numărului de cazuri la nivel național; incidența cumulată pe ultimele 14 zile, la nivel național, mai mică de 1 la mie.

Citeşte şi: Florin Cîţu atacă relaxările anunţate de Rafila: „Unii care ne criticau sunt azi foarte relaxaţi”