Românii nu mai aşteaptă Ignatul. Taie porcii cu o lună înainte de Crăciun de frica pestei porcine. Se anunţă scumpiri mari înainte de Sărbători

Românii sunt loviți de scumpiri făra precedent înainte de sărbători. Carnea, laptele și pâinea sunt printre produsele cele mai scumpe din această perioadă. Specialiștii spun că prețurile se vor dubla în perioada sărbătorilor de iarnă, iar românii vor plăti sume uriașe pentru un kilogram de carne. În ţară, românii care şi-au crescut singuri porci pentru Crăciun încep să-i taie de teama răspândirii pestei porcine.

17 nov. 2022, 12:27
Românii nu mai aşteaptă Ignatul. Taie porcii cu o lună înainte de Crăciun de frica pestei porcine. Se anunţă scumpiri mari înainte de Sărbători

Ignatul a venit mai devreme anul acesta. Pesta porcină face ravagii în tot mai multe judeţe. De teamă că vor rămâne fără porci din cauza pestei porcine şi nu vor avea carne să pună pe masa de Crăciun, oamenii au început deja să-şi sacrifice porcii din gospodării, deşi mai este o lună până la Ignat şi Crăciun.

Citeşte şi: Carnea de porc devine un lux pentru români. Prețurile sar în aer la mai puțin de o lună și jumătate înaintea Crăciunului

Spun că preferă să facă acum pomana porcului decât să rămână fără animale şi bucate specifice sărbătorilor de iarnă. Într-o comună din Gorj gospodinele deja pregătesc cârnații și caltaboşii.

„Ii sacrificam mai devrem că e munca noastră şi e pacat să nu o consumam. O conservam, o afumam, o bagam in ladă (frigorifică n.red.)”, spune un gospodar.

Citeşte şi: Românii rămân fără porci de Crăciun. Noi focare de pestă porcină africană descoperite în ultimele zile în România

Edilul localității spune că bătrânii sunt cei mai afectați de pesta porcină care i-a lăsat fără animalele crescute cu greu.

„Am vazut oameni cu fetele negre de suparare, oameni plângând şi le-am explicat că focarul trebuie să fie exterminat. E o situaţie grava sa vedem ca oamenii nu mai au acea carne de porc pe care sa o puna pe masa de Crăciun”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Reprezentanții DSP sfătuiesc oamenii să cheme medicii veterinari când taie porcii. „Mai este puţin până la Crăciun. Oamenii să nu sacrifice porcii dacă prezintă simptome de boală. La primele semne de boală să ia legătura cu medicul veterinar şi în urma examinării acesta va preleva probe pentru a vedea dacă este vorba despre pestă porcină sau nu”, a transmis Sorin Georgescu, directorul DSV Gorj.

Până acum, infecția a fost descoperită în zeci de gospodării din Gorj.