Carnea de porc devine un lux pentru români. Prețurile sar în aer la mai puțin de o lună și jumătate înaintea Crăciunului

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar scumpirile din ultimele luni îi determină pe români să scoată foarte multe lucruri de pe lista de Crăciun sau Revelion. Carnea de porc se numără printre produsele la care foarte mulți români se gândesc să renunțe din cauza prețurilor din ce în ce mai ridicate.

14 nov. 2022, 09:04
Carnea de porc devine un lux pentru români. Prețurile sar în aer la mai puțin de o lună și jumătate înaintea Crăciunului

Carnea de porc devine un lux pentru români. Oamenii fac față din ce în ce mai greu creșteriilor de prețuri care au afectat aproape toate categoriile de produse, de la carburanți și energie electrică, la gaze naturale. Nici carnea de porc nu a fost ocolită de scumpiri, din contră a fost și este puternic afectată și asta, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun.

Citește și Cât vom plăti pe carnea de porc de pe masa de Crăciun. Petre Daea: „Românii nu trebuie să pună bani deoparte pentru carnea de porc, vor fi preţuri de respect pentru munca fiecăruia”

Șansele ca prețul cărnii de porc să scadă sunt minime și asta din cauză că România se confruntă în continuare cu foarte multe focare de pestă porcină africană, iar acum cea mai mare parte a cărnii de porc pe care o consumăm provine din import.

Românii au început să deja să cumpere carne de porc pentru Crăciun și asta pentru că s-au obișnuit ca în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă prețurile la carne să crească destul de mult.

În ultima săptămână, prețul mediu pentru kilogramul de porc în viu a fost  de 8,14 lei la fermele autorizate, potrivit știrileprtv.ro. Dar din păcate, românii nu pot să achiziționeze carnea la acest preț pentru că  porcii din ferme se vând doar către abatoare.

Cât costă un kilogram de carne de porc în București

În general, carmangeriile sunt o soluție mai bună și mai ieftină pentru cei care nu vor să plătească sume foarte mari pentru carnea de porc. De exemplu, într-o carmangerie din București, carcasa de porc este 18 lei per kilogram, asta dacă este cumpărată întreagă. Însă prețul acesteia poate să crească dacă este cumpărată numai o parte din ea.

„Vândută pe bucăți, tranșată, cu manoperă cu tot. Rasolul ar fi la 14,90 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la 23, 24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei , spata intră la tocat, 23 de lei. Gușa, undeva la 14,5 lei”, spune administratorul carmangeriei.

Cei care aleg să cumpere carne de porc din piețe și supermarketuri, ajung să scoată din buzunar chiar și 30 de lei pe kilogram, în funcție de tipul de carne.

În ultimii ani, românii au început să cumpere carne de porc direct de la țărani, asta deși legea interzice acest lucru din considerente sanitar-veterinare. Cu toate acestea, în această perioadă site-urile de anunțuri ori grupurile de pe rețelele de socializare sunt pline de vânzători, dar și de cumpărători dornici. Acolo, prețul kilogramului cărnii de porc în viu variază între 13 și chiar 25 de lei, în funcție de zonă, dar și de cum a fost crescut.

Conform Institutului Național de Statistică, în luna octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu 14% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Citește și Veşti proaste pentru români, se anunţă un nou val de scumpiri. Cât va costa carnea de porc de Crăciun