Românii nu mai fac față scumpirilor. Cât de mult au crescut prețurile alimentelor

Românii deja nu mai fac față prețurilor explozive la produse și servicii. Cele mai analize reflectă fidel problemele sociale, care s-au acutizat.

04 iul. 2022, 21:43
Românii nu mai fac față scumpirilor. Cât de mult au crescut prețurile alimentelor

În luna mai 2022, România a înregistrat printre cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale, arată datele Eurostat.

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat în mai 2022 cu 36,3% în zona euro şi cu 36,4% în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2021. În cadrul UE, în Danemarca, România şi Estonia s-a înregistrat cea mai mare creştere, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În mai, față de perioada similară din 2021, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE. Cel mai semnificativ avans îl bifează Danemarca (59,8%), urmată de România (59,2%) şi Estonia (53,1%).

Mai mult, în luna mai, față de perioada similară din 2021, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 92,9% al preţurilor la energie, urmate de o creştere 25,4% a preţurilor bunurilor intermediare, de 13,2% pentru preţurile la bunurile de folosinţă imediată, de 9,7% pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi de 7,8% pentru bunuri de capital.

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat în mai cu 0,7% în zona euro şi cu 0,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă. În aprilie, s-a înregistrat un avans de 1,2% în zona euro şi de 1,3% în UE.

 

Avertismentul profesorului Mircea Coșea: Prețurile vor continua să crească și în cea de-a doua jumătate a lui 2022

 

Profesorul Mircea Coșea avertizează că scumpirile din prima parte a anului 2022 au fost abia începutul. Tăvălugul va continua, iar prețurile la carburanți vor reflecta cel mai fidel noul context economic.

„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă. Românul a început să se bucure de răul cel mai mic.

Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă.

Se anunță o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei. În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei, pentru RomâniaTV.net.