Românii nu mai merg în Spania sau Italia. În ce țări preferă aceștia să lucreze. „O diferență de 4-5 euro pe oră”

Preferințele românilor în ceea ce privește țările în care vor să lucreze s-au schimbat în ultimii ani. Aceștia sunt atrași de salarii mai mari și de condițiile de muncă mai avantajoase.

12 oct. 2022, 12:11
Românii nu mai merg în Spania sau Italia. În ce țări preferă aceștia să lucreze. „O diferență de 4-5 euro pe oră”

Românii au dat Spania și Italia pe vestul și nordul Europei. Firmele de recrutare spun că acolo salariile sunt mai mari și condițiile de lucru mai bune.

Alexandru este de o lună lăcătuș în Olanda. Și-a lăsat locul de muncă din Italia pentru că i s-a oferit un salariu mai bun. „În Italia se pornește undeva de la 8 euro pe oră și se ajunge la 11-12, în condițiile în care ești un om bun, calificat. Aici un om bun, calificat ajunge undeva la 15-16 euro. Deci vorbim de o diferență de un 4-5 euro pe oră”, a declarat acesta pentru PRO TV.

Răzvan s-a reorientat după ce a lucrat în mai multe țări: Italia, Grecia și Spania. „Acum lucrez în Olanda la ardei gras. E plătit bine, îmi place ce fac. Un lucru mai bănos un pic”.

Conform companiilor de recrutare din străinătate, s-a înregistrat o creștere cu 20% a cererilor venite din partea românilor în ultima vreme.

„Am observat o creștere a aplicațiilor pe care le avem. Suntem în căutarea sudorilor, lăcătușilor. Salariul minim ar ajunge pe la 1.400 de euro după toate cheltuielile, chirie, cazare și maximul până în 2.800-3.000 de euro net”, spune Lucian Marchevici, consultant recrutări.

Citește și: Câți bani trimit familiilor de acasă românii plecați la muncă în străinătate. „Probabil că suma reală e de trei ori mai mare”

În ce țări preferă acum să lucreze românii

În urma unui sondaj făcut de o platformă de recrutare, în topul celor mai căutate țări de românii care vor o slujbă în străinătate se află Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia și Franța.

În primele 10 țări din acest top, pentru prima oară, au intrat și Emiratele Arabe Unite.

Totodată, presa italiană anunță o prăbușire a forței de muncă românească în provincia Ragusa.

„În ultimii ani, mai ales din 2019, s-a înregistrat o scădere semnificativă a lucrătorilor români angajați în agricultură. Cu aproximativ 40% mai puțin în întreaga provincie Ragusa”, potrivit unui raport privind naționalitatea muncitorilor agricoli străini și a lucrătorilor sezonieri din domeniu.

Cauzele sunt în mod evident legate de mai mulți factori. „Unele ipoteze, rezultate din mărturiile culese în teren, privesc alegerea emigrării în țările central-europene, precum Germania sau chiar nordul Italiei, în căutarea unor condiții de muncă mai bune. Cu siguranță condițiile de exploatare și izolare socială stau la baza alegerii abandonului segmentului analizat”, conform raportului.

Citește și: Ce spun românii din străinătate despre întoarcerea definitivă în țară. Claudia a revenit acasă după 20 de ani de muncă în Italia și Germania: „Mă simt ca o străină aici”