Românii nu vor mai avea o masă îmbelșugată de Crăciun. Alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar românii se gândesc încă de pe acum ce delicatese să prepare. Anul acesta românii nu vor mai avea parte de mese pline de bunătăți, care mai de care mai sofisticate, și asta pentru că alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an.

11 nov. 2022, 21:00
Românii nu vor mai avea o masă îmbelșugată de Crăciun. Alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar românii se gândesc încă de pe acum ce delicatese să prepare. În ultimul timp au circulat doar vești rele despre prețuri crescute și facturi mărite la energie, iar viitorul nu se arată prea roz din acest punct de vedere, așa că românii vor avea o masă mai sărăcăcioasă anul acesta.

Alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an

Produsele de bază pe care orice român la avea în casă precum uleiul sau untul, pentru mulți a ajuns un lux. Conform Institutului naţional de statistică alimentele s-au scumpit considerabil fată de anul precedent. Mai exact,  zahărul costă acum cu 62,6% mai mult față de luna octombrie a anului trecut, uleiul s-a scumpit cu 43%, iar gazele cu 40%.

În luna mai acestui an, prețul untului era e 10,50 lei/200gr, iar acum preţul acestuia este de 14,50 lei/200gr conform Antena 1. Scumpiri masive există și la carne. Mai exact, în luna mai preţul era de  22,99 lei/kg, iar acum este 25,90 lei/kg.

Așadar, din punct de vedere economic lucrurile nu stau deloc bine, iar din câte se pare anul acesta mesele de Crăciun nu vor fi la fel de bogate ca în anii precedenți.

Ce spune Petre Daea despre plafonarea prețurilor la alimente

,,Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi. Nu văd scumpiri la această dată, pentru că preţul s-a liniştit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment”, a spus Petre Daea conform Agerpres

Citește și: Florin Cîţu atacă OUG pentru reglementarea pieţei de energie: „Are un singur rezultat: PENURIE. Când te inspiri din „soluţiile” comuniştilor ajungi să îngheţi”

Citește și:„E una dintre cele mai fericite zile din viața mea”. Cum au sărbătorit ucrainenii retragerea rușilor. Imagini istorice în Herson!