Românii petrec vacanţa de 1 Mai în staţiuni româneşti, în Bulgaria si în city-break în Europa

Românii aleg să-și petreacă minivacanța de 1 Mai și Paște în stațiunile românești, pe litoralul bulgăresc, dar și în city-break-uri în Europa, alocând un buget mediu de 150 de euro de persoană.În același timp, circa jumătate din locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turiști străini, foarte mulți provenind din Marea Britanie.

RomaniaTV.net
24 apr. 2016, 10:34
Românii petrec vacanţa de 1 Mai în staţiuni româneşti, în Bulgaria si în city-break în Europa

Românii aleg pentru minivacanța de 1 Mai stațiunile românești, Bulgaria și city-breakuri în Europa.  bugetul mediu pentru o asemenea escapadă este de150 de euro de persoană „Gradul de ocupare al hotelurilor de pe Valea Prahovei este aproape de 75%, cu locații care au vândut deja tot, dar mai există încă unități de cazare cu multe camere libere. Este un grad bun de ocupare, ținând cont că anul acesta Paștele coincide cu 1 Mai, deci cu deschiderea sezonului estival. Cei mai mulți turiști, 80%, vin cu pachete cumpărate prin agenții online și offline, inclusiv portaluri de rezervări. Tarifele, în general, nu par a fi crescut, poate un pic la structurile de categorie superioară. Și are justificare din cauza creșterilor de taxe și impozite locale, precum și la serviciile externe structurii transporturi și furnizori. Da, putem spune că există creșteri de 5-8%”, a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican.

Potrivit acestuia, tarifele încep de la 40-50 lei/noapte/persoană, dar numai pentru pachete cu minimum 3 nopți. Există și pachete cu 950 lei/camera dublă, 3 zile, cu mic dejun și cină. Pentru hotelurile cu clasificări superioare, prețul este de 2.368 lei/camera dublă pentru 3 zile sau 3.690 lei pentru 5 nopți, o garsonieră la hotel de 4 stele, cu mic dejun și cina pascală. Pentru turiștii care aleg Valea Prahovei, hotelierii au pregătit cine pastorale cu spectacol, tombole, gratuități sau reduceri semnificative la spa.

„România, Bulgaria, Grecia, Turcia, dar și destinațiile de city break precum Roma, Barcelona, Milano și Viena se află în topul preferințelor în acest an pentru minivacanța de 1 Mai&Paște. Din România, cele mai apreciate destinații sunt cele de pe Valea Prahovei și Bucovina. Îmbucurător este că se remarcă o creștere a vânzărilor pentru stațiunile de pe litoralul romanesc și în Delta Dunării. În afară de destinațiile obișnuite deja, cele situate aproape de casă, precum România și Bulgaria, românii au ales în acest an să meargă în minivacanța de Paște și 1 Mai și în destinații clasice de vară precum Creta sau Antalya, cu pachete charter”, a precizat pentru AGERPRES Cosmin Marinof, director național de vânzări TUI Travel Center/Eurolines.

Bugetul mediu pentru un sejur individual (fără transport) este 150 euro/persoană, spune Marinof, iar pentru un sejur care include transportul cu avionul, cursă charter, este de aproximativ 350 euro/persoană. Delta Dunării este foarte atractivă tot timpul anului, dar sezonul începe de la jumătatea lunii aprilie, sejururile în luna mai fiind de asemenea foarte solicitate. Pentru cei care aleg Delta de 1 Mai, un pachet la Green Village costă 147 euro și include 3 nopți de cazare în camera dublă standard, demipensiune, prânz festiv de Paște și cină pescărească. Pentru sărbătorirea unui 1 Mai cu muzică folk și rock, Green Dolphin oferă 3 nopți cazare la una dintre căsuțele din complex cu 17 euro/persoană.

„Mamaia, Vama Veche și Costinești sunt cele mai solicitate stațiuni de la malul mării. Numărul turiștilor va fi mai mare în acest an mai ales în sudul litoralului datorită investițiilor hotelierilor din zonă pentru extinderea și îmbunătățirea gamei de servicii, apariției a nenumărate hoteluri cu all inclusive. Numai în 2016 sunt cel puțin 1.500 camere all inclusive în plus, comparativ cu 2015, în sudul litoralului. Estimez că 40% din turiștii care vin de 1 Mai pe litoral aleg agențiile de turism, iar ceilalți alte canale alternative, nu neapărat pe cont propriu”, a subliniat fostul președinte al ANAT, Aurelian Marin, unul dintre cei mai dedicați tur-operatori pentru litoralul românesc.

Cei care aleg sudul litoralului se pot distra, după o baie în mare sau în piscină, în Parc Aventura Paradis Land Neptun, singurul parc de aventură de pe litoral, fie la Herghelia Mangalia.